Kultura
62

Revitalizacija Žute tabije: Moguća muzejska postavka topova i restoran

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Fond memorijala u saradnji s Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH aktivno radi na projektu revitalizacije Žute tabije, potvrdio je Feni direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho.

Naglasio je da bi na lokaciji Tabije trebala biti realizirana muzejska postavka topova i jedan multidisciplirani prostor koji bi mogao biti korišten za promocije ili izložbe.

"Na tom prostoru bi bio i restoran, gdje bi posjetioci mogli ručati, popiti kafu. Onog trenutka kada dobijemo zeleno svjetlo od Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH angažirali bismo ljude koji se razumiju u ceremonije da ih osmisle te da se sa Žute tabije top ispali svakog dana", kazao je Džiho.

Smatra da bi to bila jedna od najposjećenijih destinacija u gradu Sarajevu, posebno u turističkoj sezoni.

"Kada je turistička sezona, veliki broj turista (od 1.500 do 2.000) svaki dan dođe na mezarje Kovači, a htjeli bismo da oni uđu u prostor Kovača gdje je multimedijalna sala, koja je najbolja u BiH", ustvrdio je.

Fond memorijala će u ovoj godini raditi intenzivno i na projektu muzejske postavke "Devet narodnih heroja", koja bi bila smještena u pokrivenom dijelu kompleksa gdje je i multimedijalna sala Fonda na Kovačima.

"Riječ je o pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su uredbom Predsjedništva RBiH proglašeni narodnim herojima. Prije dvije godine odštampali smo fotomonografiju o devet narodnih heroja, a snimani su i dokumentarni filmovi o svakom od njih. Sada smo u fazi prikupljanja muzejskih eksponata da vidimo na koji način osmisliti postavku", kazao je Džiho.

Devet dobitnika "Ordena heroja oslobodilačkog rata" su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Naglasio je da je u ovoj godini u planu realizacija idejnog projekta Spomeničkog kompleksa Ratni tunel D-B, kojim bi taj muzejski kompleks dobio novi izgled.

U ovoj godini uskoro bi trebao biti završen i izvedbeni projekt Spomeničkog komplesa Žuč.