Kultura
0

Revija teatara iz deset zemalja na devetom Teatarfestu

FENA
Deveti međunarodni teatarski festival Teatarfest od 12. do 21. maja pored Sarajeva, umjetničke trupe ugostit će i u Zenici.

Deset festivalskih dana ponudit će nastupe 13 teatarskih grupa iz deset zemalja Evrope. Novina je i da je utemeljen festivalski trofej - gvozdeni jarac, rad Davora Novalića.

Umjetnici iz Bugarske, Finske, Italije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovenije, SCG, Hrvatske i BiH predstave će izvoditi na pet lokacija u Sarajevu - Slozi, Pozorištu mladih, Colegium Artisticumu, CDA te Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Manifestacija će 12. maja u Slozi biti otvorena izvedbom bugarskih umjetnika "Nauka je fikcija" u 19.00 sati.

Predsjednik Upravnog odbora "Teatarfesta" Fehim Serdarević kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kako je prvobitno bilo zamišljeno da ovogodišnji program pretežno čine komedije, ali će on ponuditi i lutkarske te različite dramske predstave.

Estetika autorskog projekta i neverbalnog teatra uz pokret, ples i muziku ostaju osnovne estetske karakteristike ovog festivala, a sama manifestacija mjesto susreta modernih teatarskih zbivanja, ocijenio je Serdarević.

Umjetnički rukovodilac "Teatarfesta" Adis Bakrač navodi da je selekciju programa radio teatrolog i reditelj Predrag Mitrović. On je imao težak zadatak da napravi kvalitetnu selekciju među 50 prijavljenih predstava iz 36 zemalja Evrope.

Kao najzanimljiviju ovogodišnju festivalsku ponudu, izdvojio je predstave "Ne na željezničkoj stanici" u izvedbi čeških umjetnika, "Voda" teatarskog ansambla iz Italije te bh. predstavnika "Dolno Solan" u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.

Budžet ovogodišnjeg "Teatarfesta" iznosi 50.000 KM, što ga čini festivalom s najnižim budžetom u BiH.

Namjera je da od iduće godine dio njegovog programa bude održan i u Bihaću, Tuzli, Mostaru te drugim bh. gradovima.