Kultura
20

Revija predstava: Studentsko pozorište Banja Luka konačno svoje na svome

Piše: E. B.
Za ljubitelje pozorišta, koji nemaju prilike da uživaju u predstavama u ljetnjem periodu godišnjih odmora kada su pozorišta na pauzi, ekipa Studentskog pozorišta Banja Luka pronašla je lijek i organizovala reviju pozorišnih predstava koja počinje 12. i trajat će do 20. jula.

Revija nosi naziv "Konačno svoj na svome", a njen povod je povratak Studentskog pozorišta Banja Luka starom prostoru u Gospodskoj ulici, na adresu Veselin Masleša 20.

"Mi smo imali dogovor sa Gradskom upravom da sačekamo da ne igramo predstave u podrumu dok ne dobijemo zvanično rješenje da se Studentskom pozorištu dodijeljuje prostor u Gospodskoj ulici", objasnio je u razgovoru s novinarom Klix.ba režiser Narodnog pozorišta RS-a i Studentskog pozorišta BL i jedan od organizatora revije, Aleksandar Pejaković.

  1. jula, ove godine, na sjednici Gradske skupštine Studentskom pozorištu je napokon dodijeljen prostor na besplatno korištenje u narednih pet godina sa obrazloženjem da se vremenom ugovor može produžiti.

"Mi smo u proteklih 17 mjeseci bili aktivni po mjesnim zajednicama u Banjoj Luci, odigravši preko 200 predstava, a predstave je posjetilo oko 10.000 gledalaca", kazao je režiser i dodao da je Gradska uprava dala obećanje Studentskom pozorištu da će mu materijalno pomoći.

"U narednom periodu imamo u planu da prostor pozorišta ukrasimo panoima sa arhivskim slikama na kojima će biti prikazan rad ovog pozorišta od njegovih početaka koje datira od 1977. godine do danas, najavio je Pejaković.

Dobijene prostorije Studentskog pozorište BL mogu da prime nešto više od 80 gledatelja. Pozorište oskudjeva u tehničkoj opremi, a u pribavljanju mu najviše pomažu prijateljska pozorišta Narodno pozorište RS i gradsko pozorište Jazavac koje posuđuju tehničku, scensku i svu drugu opremu koja je neophodna u radu na sceni.

Program revije

U utorak 12. jula odigrat će se politička satira "Potop".

13 jula je komad u stihovima "Ćeraćemo se još", po djelu pjesnika Matije Bećkovića.

  1. jula je predstava "12 Zvjezdica", predstava inspirisana tragičnim događajem smrti 12 banjalučkih beba.

  2. jula je urnebesna komedija "Ludnica", a 16. jula igrat će se tragikomična pozorišna pornografija pod nazivom "Prljavi veš".

  3. jula je predstava "Brak iz ormara", komedija rađena prema tekstu Duška Radovića.

  1. jula je predstava "Babe", istorijska fusnota iz života Branislava Nušića.

  2. jula će se odigrati predstava "Kome treba zelena beba", politička farsa o uticaju vanzemaljaca na vlast.

  3. jula se završava revija sa jednom od najdugovječnijih predstava Studenskog pozorišta, "Rekvijem za ljubav", a radi se o dokumentarnoj drami koja kazuje o zabranjenim ljubavima u Bosni i Hercegovini.

Sve predstave počinju u 21 sat, a cijena ulaznice je 2 konvertibilne marke.