Kultura
0

Revija bh i inozemnih pjesnika i književnika na 45. Sarajevskim danima poezije

FENA
Sarajevo će od 10. do 16. maja biti domaćin Međunarodne književne manifestacije 45. sarajevskih dana poezije, koji će okupiti brojna istaknuta književna i pjesnička imena iz BiH i inozemstva.

Ovogodišnja će se poetska riječ, pored glavnog grada BiH, moći čuti i u Zenici, Tuzli, Mostaru, Kaknju i Banjoj Luci, a svečano otvaranje Dana poezije zakazano je za 10. maj u Bošnjačkom institutu u 13.00 sati.

Slovenija, Rusija, Češka, Kanada, SCG, Hrvatska, Austrija, Poljska, Makedonija i Australija, neke su od zemalja čiji će predstavnici učestvovati na ovogodišnjoj reviji pisane riječi. Manifestacija donosi zanimljive sadržaje, a pjesništvo Semezdina Mehmedinovića, susret prevodilaca, večer bh. pjesnika iz inozemstva te književni i likovni portret Nenada Radanovića, samo su neki od njih.

Predsjednik Organizacionog odbora Hadžem Hajdarević istaknuo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu želju organizatora da Sarajevski dani poezije postanu jedan od najljepših bosanskih prozora u svijet.

Članica Programskog savjeta Ljubica Ostojić kazala je kako su Dani bili, a i ostat će, svojevrsna svetkovina ljudi od pera i hartije, ali i svetkovina cijeloga glavnog grada BiH.

Organizatori su radili na povećanju kvaliteta manifestacije. Kriterij odabira književnika bio je da je riječ o uveliko afirmiranim pjesnicima, koji su objavili knjigu između dvije manifestacije Dana poezije.

Kao najzanimljivije programe izdvojila je Veče slovenskih pjesnika i omaž Vitomiru Lukiću, a novi segment predstavlja i program Moja poetika, u okviru kojeg će biti organizirano druženje i razgovor s književnicima.

Prema mišljenju predsjednika Društva pisaca BiH Gradimira Gojera, riječ je o najprofiliranijoj umjetničkoj manifestaciji koja ima osjećaj za sve što se dešava pod literarnom kapom u regionu.

Pjesnička nagrada Sarajevskih dana poezije "Bosanski stećak" ove godine, kako su saopćili organizatori, ide u ruke bh. pjesnika, proznog pisca i publiciste Ivana Kordića. On je "unio u ovdašnju modernu književnu tradiciju aromu i svjetlosti Mediterana, odnjegovanu glazbenost stiha, nesvakidašnju lirsku energiju vedrine i jednostavnosti. Njegovo književno djelo pripada najvećim ostvarenostima moderne bh., kao i hrvatske nacionalne književne tradicije".

Prošlogodišnji dobitnik "Bosanskog stećka" bio je hrvatski književnik Luko Paljetak.