Kultura
0

Retrospektivna izložba Voje Dimitrijevića bez podrške nadležnih ministarstava

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Povodom 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog slikara Voje Dimitrijevića (20. maj 1910.) u četvratk, 20. maja, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena retrospektivna izložba ovog uglednog umjetnika.

Tim povodom upriličena je press konferencija na kojoj su direktorica Umjetničke galerije Meliha Husedžinović, kustosica Ivana Udovčić i umjetnik Braco Dimitrijević, govorili o značaju Voje Dimitrijevića za bh. kulturni prostor i o poteškoćama tokom realizacije ove postavke.

Husedžinović je istakla da rad na izložbi traje oko godinu dana. U tom periodu trebalo je pronaći djela Voje Dimitrijevića što nije bio lak zadatak.

Kako ističe direktorica Galerije neke institucije koje su imale Dimitrijevićeva djela više i ne postoje, da se dođe do djela koja se nalaze po muzejima izvan BiH bila su potrebna sredstva.

A kad je riječ o sredstvima na brojne upite za podršku ovoj izložbi od nadležih ministarstava nije stigao čak ni odgovor.

Jedino su reagovali Grad Sarajevo, koji će pomoći štampanje monografije Voje Dimitrijevića i BH Telecom.

Izložba će se sastojati od djela koja posjeduju Umjetnička galerija, Muzej Grada Sarajeva, MVP, porodica Dimitrijević i ostali pojedinci i institucije koje imaju u posjedu Dimitrijevićeva djela.

Kustosica Ivana Udovčić podsjetila je na značaj koji je Dimitrijević imao u okretanju bh. likovne scene ka savremenoj umjetnosti.

Između ostalog, Dimitrijević je jedan od osnivača grupe Collegium artisticum, začetnik apstraktnog slikarstva na ovim prostorima.

Braco Dimitrijević je govorio o vezanosti svog oca za Sarajevo i o njegovoj pripadnosti Sarajevu, BiH, ali i Evropi.

Na izložbi koja će biti otvorena sutra bit će prikazane sve faze Dimitrijevićevog stvaralaštva, a kako je istakao Braco Dimitrijević njegov otac je svojim djelima uvijek bio u skladu s vremenom.