Kultura
0

Retrospektivna izložba djela Vojina Bakića otvorena u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
(Foto: Klix.ba)
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci večeras je otvorena retrospektivna izložba djela slikara i vajara Vojina Bakića "Svjetlosne forme" na kojoj je predstavljeno 150 radova.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković navela je da je na izložbi predstavljeno 100 skulptura iz svih Bakićevih stvaralačkih ciklusa, te crteži, skice, makete spomenika, fotografije, audio i filmska građa.

"Opus mu je bio fragmentarno predstavljen, pa je retrospektivom u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu prvi put ostvarena stručna valorizacija njegovog cjelokupnog stvaralaštva i objektivna interpretacija njegovog apstraktnog izraza, koji je nedjeljiv dio evropske modernističke tradicije", rekla je novinarima Vujkovićeva.

Ona je naglasila da se ovom izložbom obilježava 100 godina od Bakićevog rođenja, te nastavlja intenzivnije povezivanje srodnih muzejskih institucija u gradovima regiona.

Kustos izložbe Nataša Ivančević rekla je da su na izložbi predstavljeni i radovi savremenih umjetnika koji se bave njegovim spomenicima sa različitih autorskih pozicija.

Gostovanje ove izložbe u Banjoj Luci rezultat je saradnje Muzeja savremene umjetnosti iz Zagreba i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Finansijsku podršku pružili su Fondacija "Hrvatska kuća", Gradska kancelarija za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba će biti otvorena do 23. februara.