Izložba fotografija
2

"Retrospektiva Toše Mitaševskog" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Klix.ba
Ohrid
Izložba fotografija "Retrospektiva Toše Mitaševskog" bit će otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine 10. aprila 2017. u 19 sati.

Nakon otvorenja izložbu posjetioci mogu pogledati do 16.4.2017. u periodu od 10 do 19 sati.

Na izložbi su hronološki postavljene fotografije koje je Mitaševski izlagao na međuklupskim izložbama širom postjugoslavenskog prostora, počevši od 1984. godine. Na fotografijama se može pratiti, kako njegov lični razvoj kao fotografa, tako i trendovi u crno-bijeloj fotografiji tog vremena. Kao posebna cjelina iz osamdesetih godina izdvajaju se kolekcije Ohrid i Dojran, kao najviše nagrađivane kolekcije u tom periodu. Fotografije koje su izložene se nalaze u privatnim kolekcijama. Godine 1994. ove fotografije su bile dio izložbe Pejsaži- Bosanske planine i makedonska jezera u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

U periodu od marta do septembra 1993. u zgradi na liniji razgraničenja, poznatoj kao Loris, nastala je kolekcija "Soba njenih uspomena", kao drugačije viđenje ratnih strahota u Sarajevu. Autor i model su živjeli u zgradi u kojoj su fotografije snimljene. Interesantno je da je za svaku fotografiju napravljen samo po jedan snimak, jer su filmovi u to vrijeme bili dragocjeni. Plakat i fotografije su originali sa prve izložbe održane u septembru 1993. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Iz ratnog perioda je i kolekcija Vijećnica. Neke od fotografija su korištene prilikom obnove ovog simbola Sarajeva da bi se što vjernije uradili detalji na pojedinim stubovima. U poslijeratnom periodu kao teme fotografija Toše Mitaševksog ponovo dominiraju priroda i portreti. Jedan od rijetkih izleta u kolor fotografiju je kolekcija Cvijeće, predstavljena u projektu 3-2-1 (Tri godine-Dva umjetnika-Jedan grad) realiziranim sa Serge Marcoux, 1999. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.