Kultura
0

Retrospektiva nagrađenih animiranih filmova s festivala filma u Oberhausenu

FENA
Carsten Spicher
Carsten Spicher
U organizaciji Goethe Instituta BiH, Međunarodnog festivala animiranog filma Banja Luka 2008. i Fondacije Kriterion Sarajevo, 24. i 25. oktobra u Banjoj Luci i 26. oktobra u Sarajevu bit će predstavljena retrospektiva nagrađenih animiranih filmova s Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu - najstarijeg festivala kratkog filma na svijetu.

Filmove je odabrao Carsten Spicher, direktor arhiva u Oberhausenu i selektor za njemačke filmove koji će prisustvovati retrospektivi u Banjoj Luci i Sarajevu te će gledaoci imati prilku da postave pitanja nakon završetka programa.

Festival kratkog filma u Oberhausenu je postao jedna od najvažnijih institucija za kratki film u svijetu. Kroz festivalski program su prošle mnoge svjetske nacije ali i mnoga danas poznata i priznata imena iz svijeta filma kao što su: Kenneth Anger, Santiago Alvarez, Robert Cahen, Maya Deren, Claude Goretta, Werner Herzog, George Lucas, Toshio Matsumoto, Matthias Müller, Roman Polanski, István Szabó, Alain Tanner, Zelimir Zilnik i mnogi drugi, saopćeno je danas iz Goethe Instituta BiH.