|

Retrospektiva filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu

Retrospektiva filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu
0
F
FENA
23.10.2008. u 13:00
0
komentara
0

dijeljenja
Retrospektiva filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu
U organizaciji Fondacije "Kriterion" i Goethe instituta, 26. oktobra u kinu Meeting point bit će organizirana retrospektiva nagrađenih filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu.
Filmove je odabrao direktor arhiva u Oberhausenu i selektor za njemačke filmove Carsten Spiche, saopćeno je iz "Kriteriona".

Spiche će prisustvovati retrospektivi u Sarajevu u 17 sati te će gledaoci imati prilku postaviti pitanja nakon završetka programa.

Ulaz je besplatan.

Rijetki su festivali kratkog filma koji se mogu pohvaliti 54-godišnjom historijom, kao što to može njemački Oberhausen.

Pokrenut nakon Drugog svjetskog rata, Festival je bio svojevrsni odgovor na ulogu Njemačke u ratnom vihoru te ne treba čuditi ljevičarska atmosfera koju njeguje od samih početaka.

Oberhausen je grad od 230.000 stanovnika u kome se Festival održava svake godine početkom maja.

Od početaka se profilirao kao festival koji podržava savremeno, ponekad čak i eksperimentalno izražavanje, predstavljaći i forum za diskusije, otkrivajući nove trendove i talente te mjesto na kome se sklapaju dogovori i novi kontakti.

Postao je jedna od najvažnijih institucija za kratki film u svijetu. Oko 6.500 filmova aplicira godišnje za prikazivanje, od toga ih bude prikazano oko 500.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.