{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rentgen otkrio tajnu Stradivarijeve violine

S
2.7.2008. u 16:35
0
2
Rentgen otkrio tajnu Stradivarijeve violine
0
Rentgen, koji se inače koristi za medicinski pregled plućnih bolesnika, pomogao je naučnicima da otkriju tajnu savršenog zvuka violina Talijana Antonija Stradivarija, koji se smatra najvećim majstorom u izradi violina svih vremena.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


CT pregledi nekoliko vrijednih Stradivarijevih žičanih instrumenata pokazali su da bi gustoća drveta mogla biti ključ njihova jedinstvenog slatkog zvuka.

Već 300 godina muzičari i naučnici pokušavaju otkriti zbog čega su violine, koje su izradili talijanski majstori Antonio Stradivari i Guarneri del Gesu, tako posebne i dragocjene.

Kada jedan jedini instrument vrijedi 1,25 miliona eura ili čak više, nemoguće je raditi detaljne testove na uzorcima drveta, zbog rizika od oštećenja.

Međutim, stručnjaci su se u novoj studiji oslonili na tehniku namijenjenu za pregled pluća u slučajevima emfizema. Kompjuterski program koji, na osnovu CT pregleda, kreira "mape gustoće", iskorišten je za analizu drveta u violinama umjesto za analizu plućnog tkiva.

Prema pisanju britanskih medija, skeniranjem tri Guarnerijeve i dvije Stradivarijeve violine, ali i osam modernih violina proizvedenih u SAD-u, utvrđena je jasna razlika između klasičnih i modernih muzičkih instrumenata. Naime, varijacije u gustoći drveta su bile značajno veće kod današnjih violina. Mlado drvo je mnogo poroznije i mekše u poređenju sa zrelim drvetom kojem je osnovni zadatak pružanje strukturalne podrške.

Kod svake moderne violine mlado i zrelo drvo su imali poprilično različite gustoće, dok kod remek djela starih talijanskih majstora to nije bio slučaj. Naučnici i dalje ne znaju objasniti kako je to moguće.

Istraživački tim iz Holandije, na čelu s Berendom Stoelom sa Leiden University Medical Centre, nagađaju da bi odgovor mogao biti u specijalnim načinima obrade drveta koje su Stradivari i Guerneri koristili pri izradi žičanih instrumenata.

U svijetu danas postoji još samo 500 violina koje je u 18. stoljeću izradio Antonio Stradivari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: