Kultura
0

Rembrantove i slike "Haške škole" na izložbi u Sarajevu

FENA
Odabrana izložba umjetničkih slika poznate "Haške škole" u okviru koje bi trebalo da se nađu i Rembrantova djela gostovat će u Sarajevu u maju naredne godine.

Ovaj prvorazredni događaj za cijeli region dogovoren je u Den Haagu tokom susreta gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac s haškim gradonačelnikom G.T. Deetmanom.

Haški gradonačelnik izrazio je spremnost da finansijski pomogne organizaciju izložbe u Sarajevu.

Gradonačelnici su inicirali uzvratnu posjetu bh. umjetnika Den Haagu. To bi bili prvi koraci u razvijanju partnerskih odnosa Haga i Sarajeva.

Na prijedlog Ambasade BiH u Den Haagu, gradonačelnica Borovac susrela se i s predstavnicima "New Immigrantsa", Kluba koji okuplja bh. umjetnike u inozemstvu. Tom prilikom pokrenuta je inicijativa da naredne godine na Sarajevskom džez festivalu gostuju renomirani džez izvođači iz SAD koji će prethodno nastupiti na Internacionalnom džez festivalu u Maastrihtu.

Na taj način bi Sarajevo dobilo još jedan prvorazredni kulturni događaj koji bi trebalo da ukupi veliki broj ljubitelja džez muzike iz cijelog svijeta.

Pokrenuta je i inicijativa da se u Sarajevu organiziraju nastupi talentiranih bh. umjetnika iz dijaspore što bi dodatno doprinijelo povezivanju bh. dijaspore s domovinom.