Holandski majstor
3

Rembrandtov portret iz Devona zapravo je autoportret

Klix.ba
Tri godine su posjetioci opatije Buckland u Devonu prolazili pored Rembrandtovog portreta vjerujući kako je to rad nekog od učenika holandskog majstora. Međutim, ispostavilo se da je slika na zidu nekadašnjeg doma moreplovca Francisa Drakea zapravo autoportret vrijedan oko 20 miliona funti.

Vodeći svjetski ekspert za Rembrandta, Ernst van de Wetering, nakon nove istrage odbacio je 45-godišnje vjerovanje da je slika djelo učenika velikog majstora, piše Independent.

Smatra se da je djelo nastalo 1635. godine, a prikazuje Rembrandta u dobi od 29 godina, sa crnom plišanom kapom sa nojevim perima.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn bio je jedan od predvodnika holandskog "zlatnog doba" i plodan autoportretista sa oko 50 ulja na platnu, 32 bakropisa i sedam crteža. De Wetering, holandski historičar umjetnosti i čelnik projekta Rembrandt Research, kaže da je do promjene u autorizaciji došlo nakon preispitivanja djela.

"Tokom posljednjih 45 godina skupili smo mnogo znanja o Rembrandtovim autoportretima i fluktuacijama njegovog stila", kaže De Wetering.

Djelo je ispitano rentgenom 2005. godine, a zajedno sa novim dokazima "nevjerovatno je povećalo mogućnost da ga je naslikao sam Rembrandt". Nakon ponovnog pregleda slike, De Wetering je primijetio kako je slikarska tehnika u tonu sa drugim Rembrandtovim djelima iz tog perioda. Uporedio je sa "Belshazzom" u Nacionalnoj galeriji u Londonu te sa slikom "Starog rabina" u opatiji Woburn u Bedfordshireu, koje su prošle godine također pripisane Rembrandtu. Otkriće čini ovaj autoportret prvim Rembrandtovim djelom u kolekciji Nacionalnog fonda, koja broji preko 13.500 slika.

"Nevjerovatno je to što imamo autentično Rembrandtovo djelo na zidu već nekoliko godina", rekao je Jez McDermott, menadžer Nacionalnog fonda u opatiji Buckland

Opatija Buckland je sliku dobila u septembru 2010., kao poklon imanja Edna i lady Samuel od Wych Crossa. Slika ne može biti prodana.

Tokom ove godine, slika će otići na čišćenje i dalja ispitivanja kako bi se dodatno potvrdilo De Weteringovo otkriće. Ispitivanje će uključivati rentgen, analizu pigmenta boje, infracrvenu reflektografiju i analizu godova na drvenoj ploči na kojoj je portret naslikan (kako bi se odredila tačna starost).