Beč
0

Rembrandt i djela njegovih savremenika u Albertini

FENA
"Rembrandtovo doba" naslov je izložbe koja se u utorak otvara u bečkom muzeju Albertini, koji se ubraja u jedan od najvećih muzeja grafika i crteža na svijetu.

Izloženo je 190 ulja na platnu, crteža, grafika - 150 iz fundusa Albertine i 40 posuđenih iz austrijskih i međunarodnih zbirki. Uz ostale predstavljeno je 40-ak Rembrandtovih i Van Rijnovih ulja na platnu, crteža i grafika (Harmenszoona van Rijna, 1606. do 1669.).

"Izložba je bogata i po izlošcima i po broju imena slikara Zlatnog doba nizozemskoga slikarstva 17. stoljeća, koji su u to vrijeme stvarali u Nizozemskoj", rekla je na konferenciji za novinare u utorak kustosica izložbe Marian Bisanz-Prakken.

Postav izložbe je podijeljen na nekoliko tematskih cjelina: Zlatno doba, Nizozemski crteži u Albertini, Aspekti ranog realizma, Jan van Goyen i njegov krug, Rembrandt - portreti, autoportreti, mrtva priroda, krajolik i drugo.

Mnogi od 70-ak slikara čija su djela izložena u Albertini bavili su se posebno slikanjem portreta, drugi mrtve prirode, treći krajolika, zatim nabožnih motiva, svakodnevice, cvijeća itd.

"Rembrandt ujedinjuje sve to kao svestran umjetnik", rekao je direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder. Istaknuo je da su u središtu izložbe Rembrandtova djela, "djela velikog slikara Zlatnog doba nizozemskog slikarstva 17. stoljeća i majstora različitih motiva, od autoportreta, aktova, biblijskih i povijesnih motiva te onih iz svakodnevna života, prikazujući ih potpuno realistički".

Schroeder je dodao da Albertina posjeduje 1,5 milijuna umjetničkih djela, grafika i crteža, od toga 3000 crteža i grafika nizozemskih umjetnika 17. stoljeća, uz ostalo i 300 Rembrandtovih crteža i grafika.

Izložba je otvorena do 21. juna, prenijela je Hina.