Kultura
222

Religija i mir kroz fotografije: U Bosni zvona sa crkava nikada nisu smetala glasu mujezina

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Gradskoj galeriji u Goraždu postavljena je izložba fotografija pristiglih na konkurs koji je nedavno raspisao Odbor za međureligijsku saradnju Goražde, a birala se najbolja fotografija na temu "Religija i mir".

Među nagrađenim fotografijama našla se i fotografija mladog autora Alema Bajramovića iz Goražda koji je počeo fotografisati sa 13 godina.

Na fotografiji koja oslikava dvorište Crkve Sv. Georgija u Novom Goraždu su dvije pokrivene djevojke, muslimanke "uhvaćene" u trenutku dok se kreću prema vratima crkve.

"Ova fotografija šalje poruku da je normalno posjetiti sveta mjesta pripadnika drugih religija, da je normalno muslimanu da posjeti crkvu, kao i kršćaninu da posjeti džamiju. U Bosni zvona sa crkava nikada nisu smetala glasu mujezina niti će ikad smetati sve dok je pravih Bosanaca i Hercegovaca. Nekako se čitavo odrastanje vodim time da volim svoje i poštujem tuđe i drago mi je što sam odrastao u takvom okruženju gdje se gaji međureligijski dijalog, saradnja i druženja među pripadnicima različitih religija. Upravo na ovom konkursu sam dobio priliku da ta moja shvatanja pokažem onim što najviše volim, fotografijom", kaže Bajramović.

Autorica najbolje fotografije je Nizama Dučić iz Novog Goražda, nagrađen je i Nihad Duhović dok je publika koja je glasala putem interneta najboljom proglasila fotografiju Nejre Žige iz Goražda.