Kultura
12

Rekordan broj prijava: Mladi filmski profesionalci i talenti u Sarajevu

Piše: L. Č.
Asja Makarević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskom kinu Meeting Point danas je predstavljen obrazovni projekat Sarajevo Film Festivala Talent Sarajevo namijenjen profesionalcima iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

Asja Makarević, menadžerica programa, kazala je da ove godine u projektu sudjeluje 71 učesnik, a među njima su glumci, režiseri i scenaristi, producenti, direktori fotografije i filmski kritičari. U narednim danima očekuje se intenzivni program radionica, predavanja i panel diskusija i prilika za njihovo umrežavanje, odnosno networking evenata koji bi trebali da omoguće i pospješe njihovu buduću saradnju.

"Nadamo se da će rezultat te saradnje biti filmovi sa kojima će nam se vraćati na SFF na razne programe kao sto su takmičarski, igrani, kratkometražni, dugometražni, dokumentarni, te platforme poput CineLinka i slično", kazala je Makarević.

Danas je u Meeting Pointu prikazan film "Trap" reditelja Brillantea Mendoze, čime oficijelno počinje program Talents Sarajevo, ali i programa Posvećeno SFF- i prvi put će postojati intersekcija ova dva programa.

"Mladi ljudi su veoma zainteresirani za filmsku umjetnost, o čemu svjedoči i rekordni broj prijava - 320, zbog čega je selekcionom odboru bilo teško da donese odluku", kazala je za Klix.ba Makarević.