Kultura
117

"Reket" u ponedjeljak pred sarajevskom publikom

Klix.ba
Bosanskohercegovački igrani film "Reket" prema scenariju i u režiji Admira Buljugića i u produkciji "Naš film" bit će prikazan pred sarajevskom publikom sutra, u ponedjeljak 18.08.2014. u 17 sati u sali Općine Novi Grad, u okviru pretpremijere

Zvanična premijera će se održati u okviru Sarajevo Film Festivala u utorak, 19.08.2014.

Film koji je u potpunosti domaći proizvod nakon godinu dana priprema, snimanja i postprodukcije, spreman je za projekciju pred sarajevskom publikom. Uloge u filmu tumače Adnan Hasković, Izudin Bajrović, Edhem Husić, Lana Stanišić, Dragan Marinković i Snežana Alič. Fotografiju potpisuje Almir Đikoli, a montažu Miralem S. Zubčević. Kostimograf je Milan Senić.

"Film je priča o našem domaćem čovjeku koji je odlučio da se suprotstavi, da ne bude žrtva sistema korupcije, kriminala i svega čega smo danas direktno ili indirektno svjedoci i što osjetimo na svojoj koži», istakao je scenarist i režiser Admir Buljugić i istakao da sa nestrpljenjem iščekuje prve reakcije publike, ali i ekipe koja je radila film.

"Ponosimo se činjenicom da je 'Reket' potpuno bosanskohercegovački, domaći proizvod i to je jedan od razloga zašto sam se uopšte upustio u ovaj projekat – željeli smo napraviti film koji pokazuje bosanskog čovjeka kakav zaista jeste - hrabar, nepokolebljiv, neustrašiv. Željeli smo napraviti film koji će publika gledati i prepoznati se u njemu. Nadam se da smo uspjeli!", ističe pred sutrašnju pretpremijeru producent i autor muzike Hamza Ražnatović.

Filmska ekipa se posebno ponosi činjenicom da je Adnan Hasković u glavnoj ulozi, te da se ove godine na Sarajevo Film Festivalu prikazuje osim "Reketa" i film "Snowpiercer", koji je sigurno još jedan korak dalje u njegovoj karijeri na svjetskoj filmskoj sceni.

Inače, ulaznice za obje projekcije filma "Reket" su rasprodane.