Kultura
42

Rediteljica Mirna Dizdarević u SARTR-u priprema predstavu "Stanja šoka"

Klix.ba
Trenutno se na sceni Sarajevskog ratnog teatra vrše pripreme za predstavu "Stanja šoka" Sama Sheparda, koja je ujedno i pozorišni rediteljski debi mlade rediteljice Mirne Dizdarević.

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Adnan Hasković, Maja Salkić, Snežana Bogićević i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Adisa Vatreš-Selimović i kostimografiju Lejla Graho, dok muziku komponiraju Nedim Zlatar i Leo Šarić, a scenski pokret Emir Fejzić.

Premijera predstave je zakazana za 4. februar u 20h, nakon čega će uslijediti dvije reprize 5. i 6. februara u istom terminu.

Predstava je rađena po tekstu Sama Sheparda u kojem se autor bavi društvom i traumama koje su u svima nama, otvara pitanja o besmislu ratovanja i njegovim posljedicama na pojedinca i društvo u cjelini, te nas suočava sa stanjima šoka duboko ukorjenjenih u našim životima, koji nas grče svakodnevno, mijenjaju naš identitet a da toga nismo ni svjesni.

"Radi se o ozbiljnom tekstu u kojem kroz odnos oca i sina gledamo čitavo jedno društvo koje je u mentalnom rovu iz kojeg ne može da izađe. Postajemo taoci samih sebe i nalazimo se u traumatskom stanju koje kulja u nama i svaki čas čeka da eksplodira. S obzirom na to da je ovo moja prva predstava, veliki je izazov kada dobijete povjerenje iskusnih i izvrsnih glumaca, ali i čitavog autorskog tima koji zaista daje sve od sebe da kreira predstavu koja će se ticati svih nas", izjavila je ovim putem Mirna Dizdarević, rediteljica predstave "Stanja šoka".