“Evropski teatar danas”
0

Reditelj Luk Perceval u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U četvrtak, 4.12.2008. u 20h na Otvorenoj sceni “Obala” Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, razgovor sa Lukom Percevalom na temu “Evropski teatar danas” vodiće Haris Pašović.

Program je organiziran u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Luk Perceval je rezidentni reditelj teatra Schaubuhne u Berlinu. Bio je osnivač teatra Het Toneelhuis i direktor teatra Bourla u Antwerpu. Njegove predsave se izvode na vodećim festivalima širom svijeta. Jedna od glavnih tema prošlogodišnjeg festivalu u Salzburgu, bio je rad Luka Percevala, a od naredne godine, Perceval će biti umjetnički direktor prestižnog evropskog teatra “Thalia” u Hamburgu.

Perceval je profesor na akademiji za teatar i film u Sttugartu, napisao je nekoliko teatarskih knjiga, a redovan je gost-predavač na nekim od najvećih teatarskih institucija na svijetu kao što je Royal Shakespeare Company gdje je prošle godine vodio master-klasu. Režirao je veliki broj predstava među kojima su i “Smrt trgovačkog putnika” Arthura Millera, “Anatol” Arthura Schnizlera, “Molier - jedna strast” prema Molierovim komadima, “Penthelisea” Heinricha von Kleista i druge.

Na Percevalovoj master-klasi u EastWest-u učestvuju Amar Selimović, Maja Zećo, Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Sabina Bambur, Akira Hasegawa (Ljubljana), Mark Boldin (Zagreb) i studenti II I IV godine režije Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.