Kultura
0

Reditelj Leos Carax otvorio 7. Sarajevo Talent Campus SFF-a

Anadolja
(Foto: Anadolija)
Sedmi Sarajevo Talent Campus, u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF), koji je namijenjen mladim filmskim profesionalcima, a nastao u saradnji sa Robert Bosch fondacijom i Berlinale talent campusom, otvoren je danas u Sarajevu.

Na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu učestvuje 65 mladih redatelja, scenarista, producenata, glumaca i filmskih kritičara iz 15 zemalja jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza

Cilj 7. Sarajevo Talent Campusa jeste održati već definirani balans između predavanja, panel diskusija i razgovora, s jedne strane, te radionica i obuke praktičnog tipa, s druge, a trajat će od 18. do 24. avgusta, prenosi agencija Anadolija.

Menadžerica Sarajevo Talent Campusa Asja Makarević kazala je da je na Campus pozvano 65 mladih učesnika, redatelja, scenarista, producenata, glumaca i filmskih kritičara iz 15 zemalja jugoistočne Evrope, kao i južnog Kavkaza.

”Ovaj program se realizuje sedmu godinu zaredom u saradnji sa Robert Bosch fondacijom i Berlinale talent campusom”, pojasnila je Makarević.

Ovogodišnji Talent Campus je otvorio redatelj Leos Carax, uvodnim predavanjem za polaznike 7. Sarajevo talent tampusa, moderiran od strane francuskog filmskog kritičara Jean-Michel Frodona.

“Ono što predstoji talentima je sedmica intenzivnog rada, sesija, predavanja, radionica, druženja, zatim projekcija filmova koji su usko povezani sa samom temom Talent Campusa”, kazala je Makarević, dodavši da su ove godine imali rekordan broj prijava - 309.

Student druge godine režije na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti Zulfikar Filandra jedan je od učesnika na ovogodišnjem Talent Campusu. Kazao je da se na Campus prijavio zbog prilika koje mu pruža u ovom momentu, ali i potencijalnih koje može ostvariti u budućnosti.

On je dodao da je na ovogodišnjem Campusu prisutno 65 mladih učesnika iz regije, koji se međusobno upoznaju, ali da će imati priliku i da čuju predavanja istaknutih reditelja, glumaca i ostalih na 19. SFF-u.

Sarajevo Talent Campus bit će domaćin velikom broju eminentnih stručnjaka iz filmske umjetnosti, među kojima su i Danny Glover, Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo, Stefan Arndt, Uliks Fehmiu, Leon Lučev, Simon Perry, Patricia Pisters, Dan Fainaru, Jurica Pavičić, Gyula Gazdag, Ula Stfckl, Gabriele Brunnenmeyer, Selina Ukwuoma, Emir Baigazin, Rebecca Cammisa i drugi.

Sarajevo Talent Campus nastoji povezati ne samo mlade profesionalce međusobno, nego i mlade autore sa iskusnim filmskim profesionalcima.