Kultura
0

Reditelj Fatih Akin i glumica Juliette Binoche gosti 13. SFF-a

FENA
Jedan od najuspješnijih reditelja mlađe generacije Nijemac s turskim porijeklom Fatih Akin te Juliette Binoche, Oscarom nagrađena francuska glumica, koja je svojim ulogama ostavila trajan pečat na evropsku, ali i svjetsku kinematografiju, bit će gosti ovogodišnjeg 13. Sarajevo film festivala.

Riječ je o prvim gostima SFF-a čija su imena objavljena na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, dok bi već naredne sedmice trebao biti otkriven i naziv filma koji će otvoriti ovogodišnju augustovsku filmsku smotru.

[SLIKA]1[/SLIKA]Reditelj Akin na SFF-u će se predstaviti s filmom "The edge of heaven" za koji je na nedavno završenom 60. Cannes film festivalu osvojio nagradu za najbolji scenarij.

Nakon velikog uspjeha s filmom "Head on", koji je 2004. godine nagrađen prestižnim Zlatnim medvjedom na Berlin film festivalu i nagradom publike na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije, Akin je na filmsko platno donio novo ostvarenje s temom asimilacije imigranata u zapadno društvo. Film "The edge od heaven" Akin će predstaviti u okviru programa Heineken Open Air.

Iznimna francuska glumica Juliette Binoche sarajevskoj će se publici predstaviti filmom "Breaking and entering" reditelja i scenariste Antonyja Minghellea, koji je nakon boravka na 10. SFF-u adaptirao scenarij i izmijenio glavni lik u njemu kako bi mogao ispričati priču o bosanskoj emigrantkinji.

[SLIKA]2[/SLIKA]U ovom ostvarenju, koje će publika moći pogledati također u okviru programa Heineken Open Aira, Binoche glumi Bosanku Amiru koja sa sinom živi u Londonu. Ona će, pored predstavljanja filma na SFF-u, učestvovati i kao predavačica na prvom ovogodišnjem Sarajevo talent campusu.

Binoche je Oscara osvojila za ulogu u filmu "Engleski pacijent".

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra i generalni direktor Federalne televizije Jasmin Duraković potpisali su danas i Ugovor o nastavku saradnje. Purivatra je naglasio značaj podrške ove televizije projektu Sarajevo film festivala još od njegovih početaka, a Ugovor je potvrda nastavka dugoročne saradnje.

Ponovno je naglašen fokus Festivala na Takmičarski program, koji obuhvata 14 zemalja, a neki iz ponude ovogodišnjih filmova bit će objavljeni mjesec dana prije početka SFF-a.