{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Recital Christophera Taylora u Sarajevu

F
15.4.2014. u 08:57
10
1
Recital Christophera Taylora u Sarajevu
10
Recital Christophera Taylora u Sarajevu
Christopher Taylor
Sarajevo Art u saradnji sa Muzičkom akademijom Sarajevo 16. aprila u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine organizira recital američke pijanističke zvijezde, Christophera Taylora.
U posljednjih nekoliko godina Christopher Taylor postao je jednim od najistaknutijih američkih muzičara. Publika i kritičari podjednako hvale intenzitet i umjetnost koje unosi u djela majstora od Bacha i Beethovena, do Bouleza i Bolcolma.

Njegov istaknuti položaj u svijetu umjetničke muzike potvrđuju i brojne nagrade. Dobitnik je prestižnog “Avery Fisher Career Grant” 1996. godine i bronzane medalje 1993. godine na “Van Cliburn” međunarodnom pijanističkom takmičenju.

U posljednjih nekoliko sezona, Christopher Taylor je svirao koncerte širom svijeta, Europi, Aziji i Južnoj Americi. Kod kuće, u SAD-u, nastupao je s mnogim orkestrima, među kojima su New York i Los Angeles Philharmonics, Atlanta and Houston Symphony, a kao solista je nastupao u prestižnim dvoranama, Carnegie Hall, Washington Kennedy Centre i Alice Tully Hall kao i na festivalima u Raviniji i u Aspenu te mnogim drugim.

Nakon koncertne turneje na američkoj Zapadnoj obali i Kanadi, Taylor će sarajevskoj publici predstaviti izuzetan program - integralnu izvedbu Bachovih Goldberg Varijacija i Treću klavirsku sonatu Sergeja Prokofjeva. Ovim programom Taylor će nastaviti da provocira interes publike, ali i njena visoka očekivanja. Izuzetni tehnički i umjetnički pijanistički izazovi koji postavljaju ova remek djela pijanističke literature već sada bude znatiželju buduće publike, u očekivanju rješenja koja će Taylor ponuditi.

Očekivanja i interes su veoma visoki nakon njegovih posljednjih nastupa, od kojih je najznačajniji dvosatni recital Dvadeset pogleda na dijete Isusa Oliviera Messiaen 2013. godine, a koje je publika u Sarajevu, vrednovala dugotrajnim stojećim ovacijama, a mediji u SAD-u proglasili jedinstvenim umjetničkim događajem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: