Kultura
256

RE-FJU-ĐI: Izložba Maka Hubjera posvećena izbjeglicama u Preševu i Briselu

Piše: E. S. H.
Mak Hubjer
Mak Hubjer
Mladi umjetnik Mak Hubjer će u saradnji s prihvatnim centrom u Preševu u Makedoniji 29. januara otvoriti izložbu koju je posvetio izbjeglicama. Naziv izložbe je RE-FJU-ĐI. Nakon Preševa, postavka se seli na glavnu Željezničku stanicu u Brisel.

Kako je za Klix.ba kazao Mak Hubjer, potaknut aktuelnim dešavanjima, osjetio je potrebu da kao umjetnik izrazi svoj stav, mišljenje i zabrinutost vezanu za problem izbjeglica, te na neki način doprinese svjesnosti društva po pitanju statusa izbjeglice u ovom vremenu i prostoru.

Zbog neupućenosti i nedovoljne informiranosti mnogo ljudi trenutno, kako u državi, tako i u svijetu, površno pristupa ovoj tematici i priklanja se iskušenju da donosi zaključke priklonjene medijskoj propagandi, a ne stvarnom značenju silnih migracija.

"Umjetnici, posebno slikari, su kroz vijekove bili krucijalni 'mehanizam' za shvatanje društva i onog što mu se u određenom trenutku dešava, te iz tog razloga mislim da je neophodno napraviti ovakav rad. Rad RE-FJU-Đi bi na taj način osim svog umjetničkog opusa sadržavao i neophodan uvid u ono što definira, obilježava te nažalost i opterećuje društvo 21. vijeka", kazao je ovaj mladi sarajevski umjetnik.

Kako je osmišljen, rad RE-FJU-ĐI sa sobom nosi određenu težinu i odgovornost, kao jedna aktuelna tematika. To je rad koji u sebi sadrži više vrsta umjetničkog izražavanja. Krenuvši od klasičnog vida umjetnosti (akvarel) pa sve do savremenih metoda (performans, video rad) koje će se koristiti u samoj sprovedbi, ovaj rad predstavlja savršeni opus moderne umjetnosti.

"Osim društveno angažovanog značaja ovog rada, mislim da isti ima tendenciju biti temelj izlaska moderne bosanskohercegovačke umjetnosti u svijet. Smatram da je licemjerno angažovanu umjetnost stavljati u kontekst odvojen od teme kojom se bavi, zbog toga želim ovim radom pokušati istu postaviti u susret s onima koji su direktno pogođeni ovim problemom, a to su u ovom slučaju izbjeglice s Bliskog istoka", dodao je Hubjer.

Planirano je održavanje izložbe pod nazivom "Izgon iz raja", u saradnji s Vanjom Crnojević, koja je jedna od koordinatorica programa pomoći izbjeglicama u Srbiji. Rad, tačnije izložba, bi se održala u Preševu (srbijansko-makedonska granica) u jednom od izbjegličkih kampova koji se nalaze pod nadzorom humanitarnih organizacija.

Izložbu bi činilo 12 radova rađenih u tehnici akvarela, koji se svojom tematikom na jedan kritički način dotiču problema izbjeglica. Postavka izložbe bi se u ovom mjestu zadržala nekoliko dana. Videodokumentacija ovog događaja bi ujedno bila materijal za izradu umjetničkog rada, kao jedne vrste prezentacije.

Drugi dio rada bi pratio put izbjeglica, njihovu golgotu i torturu koju prolaze na putu "slobode" iz Srbije kroz Mađarsku, prema zemljama zapada, sve do Brisela. Rad treba završiti izložbom u javnom prostoru Željezničke stanice u Briselu, gdje će radovi prezentirani u Preševu pronaći svoje mjesto na zidovima stanice.

Planirano je i u Sarajevu održati kompletnu prezentaciju i promociju rada RE-FJU-ĐI, što bi podrazumijevalo izlaganje svih radova (akvarela i videoradova) pod pokroviteljstvom galerije Duplex 100m2.