Kultura
44

Razvoj kompozitorstva u BiH: Umjetnik i kompozitor Peter Ablinger u Sarajevu

Klix.ba
Konferencijom za medije na Muzičkoj akademiji započeo je Sarajevo Sonic Studio 2014, koji organiziraju Muzička akademija u Sarajevu, Francuski institut u BIH i Goethe-Institut uz podršku Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

Prvi ciklus realizira se u saradnji sa umjetnikom i kompozitorom Peterom Ablingerom čiji će opus biti predstavljen kroz javni razgovor, predavanja, majstorske radionice, performans, koncert i izložbu posvećenu njegovim instalacijama.

Nakon uspješnih programa sa Heinerom Goebbelsom i Philippeom Manouryjem 2013. godine, ovim započinje druga godina zajedničkog projekta ovih partnera, usmjerenog ka razvoju kompozitorstva u BiH. Nakon Ablingera, drugi ciklus u ovom godini vodit će renomirani francuski avangardist slovenačkog porijekla Vinko Globokar.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu su govorili dr. Ivan Čavlović, dekan Muzičke akademije u Sarajevu, Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta u Sarajevu, Susanne Mattis, predstavnica Ambasade Njemačke i Donato Giuliani, direktor Francuskog instituta u Sarajevu, koji su iskazali zadovoljstvo zbog uspješnog projekta i dvogodišnje saradnje, ali su promovirali i ideju Francusko-njemačkog fonda kao modela saradnje dvije nacije koji je nastao nakon sukoba dvije zemlje.

Zijad Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese, govorio je o značaju saradnje Medrese sa svim prisutnim institucijama, a Amila Ramović, umjetnička direktorica projekta Studio je naglasila da je Medresa, kroz programe origanizirane u Hanikahu, već etablirana kao značajan partner umjetničke scene u BiH, čija se pomoć njenom razvoju ne završava samo na ustupanju prostora.

Vedran Tuce, prodekan Muzičke akademije za koncertnu djelatnost, najavio je veoma intenzivnu koncertnu sezonu Muzičke akademije koja počinje ovim projektom, a Belma Alić, umjetnička koordinatorica programa Studio in Concert naglasila je da je ovaj projekt veoma značan za razvoj kompozitorstva, ali i za umrežavanje studenata u regionalne i međunarodne tokove umjetničke muzike.

"Peter Ablinger je umjetnik čije djelo pomjera horizonte promišljanja zvuka u u umjetnosti, i daje novo gledanje za ono što je umjetnika muzika u 21. vijeku, koja je mnogo bliža raznim vrstama savremene umjetnosti negoli konvencionalnom razumijevanju muzike kao 'klasične muzike' kako je publika prepoznaje", kazala je Amila Ramović, umjetnička direktorica projekta Sarajevo Sonic Studio.

Sarajevo Sonic Studio započinje večeras u 19 sat, javnim intevjuom sa Peterom Ablingerom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Razgovor će se baviti problemima umjetnosti koja podrazumijeva oblikovanje zvuka, bila to muzika, konceptualna ili dramska umjetnost. Razgovor će voditi Amila Ramović, a publika je pozvana da učestvuje.

U utorak, 28. oktobra u 10 sati započinje majstorska radionica sa Ablingerom, na kojoj ulestvuje grupa mladih kompozitora sa partnerskih regionalnih akademija, Aida Jažić (BiH / B&H), Aleksandar Alić (Srbija / Serbia), Dragana Tabak (BiH / B&H), Hanan Hadžajlić (BiH / B&H), Ivan Dujmović (BiH / B&H), Iztok Kocen (Slovenija / Slovenia), Lazar Đorđević (Srbija / Serbia), Marijana Janevska (Makedonija / Macedonia), Miron Konjević (BiH / B&H), Nina Perović (Crna Gora / Montenegro), Toni Toplan (BiH / B&H). U 19 sati istog dana je koncertno predstavljanje recentne produkcije mladih kompozitora iz regije, u programu Studio in Concert. U 20.30 bit će otvorena izložba Petera Ablingera u Hanikahu Gazi Husreve-begove medrese koja će predstaviti njegove zvučne i konceptualne instalacije. Ovo je prva saradnja između Muzičke akademije i Medrese, a razvijanje ovih odnosa je najavljeno za predstojeći period.

U srijedu u 19 sati u Galeriji Java bit će održan performans Echtzeit / Real Time Petera Ablingera u kojem če učestvovati čelistica Lucija Gregov, a u 20 sati u galeriji BKC bit će koncertni performans Weiss Weislich / Bijelo Bjeličasto sa preko 30 muzičara sa Muzičke akademije.