Sarajevo
22

Raznovrstan umjetnički program za mart u Centru kulture i mladih Općine Centar

N. O.
Mjesec mart u JU CKM, donosi nam raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, gostovanja i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.

U subotu, 4. marta, biće održan Koncert za predškolce "Muzička čarolija", u organizaciji CKM i JU Djece Sarajeva, s početkom u 18 sati. Kompozicije i plesne numere, izvest će hor JU Djeca Sarajeva "Doremino" i muzička radionica CKM "Kad porastem". Ulaz na koncert je slobodan, uz prethodnu najavu putem telefona.

Srijeda, 8. mart, rezervisana je za predstavu "Prah", na teatarskoj sceni Jelićeva. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom–glavnim dobitkom na lotu. Likovi (Gordana Boban i Mirsad Tuka), prolaze kroz katarzu, koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Predstava počinje u 20 sati. Putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona (033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

U petak, 10. marta, imamo dva kulturni događaja. Izložbu filmskih plakata, u susret 95 filmskoj nagradi Oscar, u Galeriji CKM, u 19 sati. Na izložbi će biti prezentirano preko 30 originalnih filmskih plakata nastalih u posljednjih 60 godina, koji predstavljaju značajna djela svjetske i domaće kinematografije. Radovi su odabrani po kvalitetu, autorima i značaju filmova.

Na teatarskoj sceni CKM, biće odigrana neverbalna monodrama "Marso", koja ispituje različite mogućnosti tjelesnog izraza i načine ekspresije scenskog pokreta glumca. Inspirisana je sekvencama iz života i rada čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa, najpoznatijeg pantomimičara 20. vijeka, kojeg su zvali Čarli Čaplin pantomime. Radnja predstave se odvija u galeriji posvećenoj ovom velikom umjetniku. Režiju i scenski pokret potpisuje Renata Agostini, a glumu Nikola Milaković. Predstava počinje u 20 sati. Ulaz na predstavu je slobodan, uz prethodnu najavu i rezervaciju putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona (033 232 595).

U četvrtak, 16.marta, na teatarskoj sceni CKM biće izvedena predstava "Farma životinja", polaznika Škole glume, pod umjetničkim rukovodstvom, Adise Zuberović. Predstava sa snažnom porukom prema modernom društvu, počinje u 19:30 sati. Putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

U petak, 17. marta, predstava "Prah", gostuje u JU BKC, u Gračanici, sa početkom u 19 sati.

U subotu, 18. marta, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu "Luda kuća", u produkciji CKM. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragikomediju našeg društva i države, počinje u 20 sati.

Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo. Kostime Teatar komedije Rajvosa. Dizajn plakata Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija Džemal Karkelja. Putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona (033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

U ponedjeljak, 20. marta, predstava "Farma životinja", polaznika Škole glume CKM, gostovaće u Vogošći, sa početkom u 20 sati.

U srijedu, 23. marta, u 11 sati, za mališane dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih. Putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona (033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

Predstava za djecu "Bajka o ribaru i ribici" na repertoaru je u utorak, 28. marta, u 11 sati. Sa djecom će se družiti, igrati, glumiti i pjevati Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču, književnika Mirsada Bećirbašića, između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Putem web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona (033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

Rezervacija karata za sve predstave vrijedi dva dana.