Niz sadržaja
59

Raznovrstan program za Dan nezavisnosti u sarajevskom BKC-u i klubu Sloga

N. O.
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 29. i petak 01. marta u sarajevskom BKC-u i Clubu Cinemas Sloga bit će održan niz filmskih, muzičkih i književnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje.

Programi se održavaju u organizaciji JU "Bosanski kulturni centar KS", a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva.

I ovoga 1. marta mjesto praznične zabave i smijeha za najmlađe sugrađane bit će u Galeriji sarajevskog BKC-a u kojoj će 1. marta, u 11 sati, biti odigrana predstava za djecu "Priče s dvora bosanskoga". Posjetioce će kroz bogatu historiju Bosne i Hercegovine voditi princeza i vitez s bosanskog dvora, glumci Ana – Marija Tomić i Kemal Čebo, zatim jedna od omiljenih ličnosti među djecom, Mirsad Abdagić-Kike, a pomoć će imati i od malih balerina plesnog studija Aurora – KUD Baščaršija.

Iz BKC-a pozivaju roditelje da dovedu djecu i da se zabave zajedno sa njima, jer je ova predstava odlično i nasmijano iskustvo za cijelu porodicu. Nakon izvođenja predstave će biti upriličena dodjela priznanja za najbolje likovne, literarne i video radove učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo na temu "Jedna si jedina, moja domovina".

U okviru svečanog tematskog programa bit će prikazan dokumentarni film "Talijan", autorice Arijane Saračević-Helać. Film o ratnom komandantu i generalu Armije Bosne i Hercegovine, Mustafi Hajrulahoviću – Talijanu (dobitniku Ordena zlatnog grba sa mačevima), je rađen u koprodukciji Federalne televizije i JU BKC, a premijerna kino projekcija će biti održana 1. marta, u Velikoj dvorani BKC-a, sa početkom u 20 sati.

Dokumentarni film "Talijan", je autentična priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH, Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, autorica podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH.

Jedan od kulturnih događaja kojim će se obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, bit će i promocija knjige "Bosna i Hercegovina – kulturna kapija Evrope", autora Zorana Bibanovića, a promocija će biti upriličena u četvrtak, 29. 02. u Galeriji BKC-a, u 19 sati. Knjiga Zorana Bibanovića, dugogodišnjeg djelatnika u industriji turizma, specijaliziranog na poslovima strateškog razvoja turizma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, je prva revijalna interpretacija kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH.

Knjigu, čije je novo izdanje objavila JU BKC KS, će uz autora promovisati: dipl. ing. arh. Mirzah Fočo, izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, zatim, akademik prof. dr. Muriz Spahić, hidrolog, osnivač Udruženja geografa BiH i bivši dekan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, koji će govoriti o prirodnoj baštini, dok će dr. sc. Mirza Hebib, docent na predmetu Rimsko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, govoriti o antičkim korijenima. Moderator događaja će biti Feđa Maunagić.

Za ljubitelje plesne elektronske muzike odabrani klupski program je pripremio Ilhan Hajdarpašić poznatiji kao DJ ILKO, koji će u foajeu sarajevskog BKC-a 1. marta puštati muziku od 22 do 01 sat. Posjetiocima obećava dobru atmosferu i zabavu uz vrhunsko miksanje i fuziju balkanskih zvukova. DJ Ilko sa gramofonskih ploča kombinuje melodične i duboke zvukove, staro i novo – kreirajući odličnu zabavu uz muziku za koju i niste znali da je volite.

Da ovogodišnje obilježavanje praznika ne protekne bez ritmova punk i rock muzike, pobrinuće se fantastični sarajevski punk bend Srklet koji će u kultnom Clubu Cinemas – Sloga, 1. marta, od 20 sati, dobro protresti publiku na promociji svog drugog albuma "Povratak nepismenih". Album je kruna petogodišnjeg rada benda, objavljen je 14. februara 2024. godine u izdanju Sarajevo Diska i sadrži 12 novih pjesama u prepoznatljivom punk rock stilu, a tekst, muziku i aranžmane potpisuju svi članovi benda.

Ulaz na sve programe je slobodan.