Od 22. do 26. maja
8

Raznovrstan program 51. Sarajevskih dana poezije

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Manifestacija Sarajevski dani poezije, koja već pet decenija predstavlja pjesničku scenu BiH, regije, Evrope i svijeta, uz prigodnu će svečanost biti otvorena u srijedu, 23. maja u Zemaljskom muzeju BiH, a trajat će do 26. maja.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ovogodišnji 51. Sarajevski dani poezije počet će dan prije zvaničnog otvaranja pjesničkim poslijepodnevom u Novom gradu, poezijom i filmom Piera Paola Pasolinija, te nastupom mladih bh. pjesnika u kinu Kriterion.

U ovom izdanju Dana učestvovat će 73 pjesnika iz 12 zemalja regije, Evrope i svijeta, koji će se predstaviti u 20 programa manifestacije.

Predsjednik Programskog savjeta manifestacije Mile Stojić saopćio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ovogodišnji dobitnik Bosanskog stećka pjesnik, prevodilac, dugogodišnji televizijski urednik i strastveni poznavalac gljiva Ibrahim Hadžić iz Crne Gore, koji živi i radi u Beogradu.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Iako opsegom nevelik, izuzetnom liričnošću i mudrošću opus Ibrahima Hadžića nameće se kao refleks humanosti u babilonskoj vrevi pobunjenih južnoslavenskih jezika, kao kristalna svjetiljka u našim danima koje još uvijek pokrivaju tama i pomrčina", pročitao je Stojić odlomak iz obrazloženja nagrade.

Hadžiću će ova tradicionalna nagrada Sarajevskih dana poezije biti uručena u petak, 25. maja na svečanosti u Zemaljskom muzeju BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Senadin Musabegović smatra da su Sarajevski dani poezije postali institucija koja ne iskazuje samo identitet Sarajeva, već i BiH u evropskom i svjetskom kontekstu.

"Sarajevski dani poezije zapravo čuvaju i izražavaju kosmopolitski duh grada koji se, usljed komercijalizacije i nacionalne segregacije, nedostatka političke i moralne svijesti o održanju bilo čega što predstavlja kontinuitet s prošlošću - tradicijom, počeo urušavati iznutra", kazao je on.

Musabegović naglašava da poezija, čija moć i snaga kao da dolaze iz same margine, uspijeva bolje i jasnije uočiti stvari negoli onaj u centru pažnje, te budi nadu u život koji se u njoj rascvjetava izvan bilo kakve konstrukcije i šablona.

Međunarodne pjesničke večeri, druženja s osnovcima i studentima, književni portreti, omaž pjesniku Rajku Đurici, savremeno crnogorsko pjesništvo i okrugli sto "Poezija u konfliktnim zonama", samo su dio programa ovogodišnjih Dana, koji će biti završeni izletom i književnim podnevom u Počitelju.