Kultura
0

Raznovrsni sadržaji "Sarajevske zime"

FENA
Na programu Festivala "Sarajevska zima" sutra u Galeriji IPC "E" bit će otvorena izložba plakata posvećenih zaštiti okolice autorice Dalide Karić - Hadžiahmetović.

Dalida Karić-Hadžiahmetović (grafička dizajnerica) je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Internacionalni festival "Spring of Design 99" 1999. godine u Barseloni, Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Rimu 1999., Izložba fotografija u Tartessos gallery u Barseloni 1999.; IV, V i VI međunarodni festival vizuelnih komunikacija Magdalena u Mariboru... Imala je četiri samostalne izložbe u Sarajevu i dobitnik je nagrada ULUPUBIH-a 2002. i 2004. godine, te zlatne medalje u kategoriji političkih i socijalnih plakata na 9. internacionalnom Bijenalu plakata u Meksiku 2006. godine.

Na redovnoj pres-konferenciji Dalida Karić-Hadžiahmetović je istakla da je u Sarajevu i BiH izražen problem ugroženosti životne sredine, te da on nije tretiran na adekvatan način. Umjetnica je istakla da svojim plakatima želi da skrene pažnju na probleme poput reciklaže, ugroženosti rijeka, zagađivanja zelenih površina...

Jedan od atraktivnijih problema "Sarajevske zime", bar kada je riječ o filmu je i predstavljanje savremenog iranskog filma u kinu UNITIC.

Savremeni iranski film uz specijalnog gosta reditelja Muhammeda Reze Abasijana predstavit će docentica Lejla Panjeta.

Panjeta je na pres-konferenciji istakla da je za filmofile ovo prilika da pogledaju filmove koji ne spadaju u američku industriju zabave. Ona je također iznijela zanimnjiv podatak da je iranski film kada je riječ o nacionalnim kinematografijama najznačajniji te da filmovi novog talasa dobivaju po 18 nagrada godišnje.

Na programu "Sarajevske zime" sutra je i klavirski recital pijaniste Nihada Kreče u Bošnjačkom institutu.