Kultura
0

Razgovor o kulturnom naslijeđu, ali i o kulturi dijaloga

FENA
Tim Clancy
Tim Clancy
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna danas je organizovao tribinu na kojoj je o temi "Moje viđenje bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa" govorio Tim Clancy.

Tim Clancy javnosti je poznat kao neumoljiv zagovornik očuvanja prirodnih ljepota BiH. Napisao je nekoliko knjiga posvećenih Bosni i Hercegovinu, za koju kaže da mu 1992. godine nije značila ništa, a sada mu znači sve.

Clancy radi kao projekt kordinator za turizam za Green Vision, nezavisni je konsultant za turizam.

Na početku razgovora upoznao je malobrojne posjetioce sa motivima vezanosti za BiH, sa prvim danima provedenim u zemlji za koju se vezao.

Kada je riječ o kulturnom naslijeđu Clancy ističe da ga on ne može odvojiti od prirodnog naslijeđa. Moguću perspektivu BiH on vidi u, primjera radi, eko turizmu, a ne u pravljenju hidroelektrana. Clancy ističe da su upravo prirodni resursi, netaknuta priroda, rijeke koje su još pitke, glavni potencijali BiH.

Na žalost baš te pitke rijeke, kako kaže, najradije bi pretvorili u hidroelektrane i prodavali struju.

Nakon nekoliko rečenica uvoda Clancy je pozvao slušaoce da razgovaraju. I onda je tema skrenuta, pa su se tako mogla čuti razmišljanja kako to da jedan mladi Amerikanac dođe i odluči ostati žiivjeti u BiH, a mladi iz BiH žele otići vani.

Razgovor je vremenom tekao u više tokova, s teme na temu. Pa je bilo riječi da je potrebno da mladi idu vani, školuju se i vrate, jer tako još bolje iz druge perspektive upoznaju svoju zemlju. Bilo je također riječi o tome kako u BiH ljudi ne slušaju jedni druge, kako nema iskrenog, otvorenog sučeljavanja, o tome da mladi gube motivaciju....

Ukratko, od predavanja napravljeno je druženje na kome se pričalo o svemu i svačemu. O Bosancima i Hercegovcima ponajviše.