"Ratne zabilješke 1941.-1945." fra Josipa Markušića svjedočenja o ratnom Jajcu

"Ratne zabilješke 1941.-1945." fra Josipa Markušića svjedočenja o ratnom Jajcu
104
F
FENA
14.1.2020. u 13:06
5
komentara
104

dijeljenja
"Ratne zabilješke 1941.-1945." fra Josipa Markušića svjedočenja o ratnom Jajcu Ilustracija: Shutterstock
Knjiga "Ratne zabilješke 1941.-1945. fra Josipa Markušića" bit će predstavljena 21. januara u Maloj galeriji samostana Svetog Ante u Sarajevu.
Knjigu će, kako je potvrđeno Feni, predstaviti urednik izdanja fra Drago Bojić te Ivan Lovrenović i fra Ivan Šarčević.

Riječ je o zabilješkama koje je taj bosanski franjevac vodio u vrijeme Drugog svjetskog rata. Markušić je u to vrijeme živio u franjevačkom samostanu u Jajcu.

U uvodnoj riječi urednik knjige Drago Bojić zapisao je da Markušić opisuje ratne užase i stradanja, iskustva s različitim vojskama koje su boravile u gradu i koristile samostanske prostorije, živote običnih ljudi, a povremeno zapisuje i ono o čemu izvještavaju radijske postaje, što pročita u tisku ili što naprosto čuje od ljudi ili zapazi na pijaci.

"Sve to dočarava atmosferu života u gradu Jajcu preko kojeg se prelamaju interesi sukobljenih strana u ratu, u kojem su počinjeni zastrašujući ratni zločini, ali u kojem je i u tim teškim i prevrtljivim vremenima bilo i međusobne ljudske solidarnosti s onu stranu vjerskih, nacionalnih, ideoloških i političkih isključivosti. Ratne zabilješke su svakako preporučljivo štivo za sve stanovnike Jajca i njegove okolice, ali i za druge koji žele više saznati o tom vremenu", zapisao je fra Drago Bojić.

Rukopis "Ratne zabilješke" fra Josipa Markušića, koji se čuva u arhivu Franjevačkog samostana u Jajcu, sačinjavaju dnevnički zapisi vođeni s manje ili više dosljednom kronologijom od 27. marta 1941. do 31. decembra 1945. godine, piše u predgovoru priređivač dr. Jozo Džambo, povjesničar iz Münchena.

Fra Josip Markušić (1880.-1968.) je jedan od najznačajnijih bosanskih franjevaca 20. stoljeća. O njegovom životu i radu, pisac pogovora Ivan Lovrenović ističe da je Markušić među franjevcima i katoličkim intelektualcima XX stoljeća u Bosni i Hercegovini jedinstvena pojava: on je čovjek sa živim, sveobuhvatno i koherentno izgrađenim pogledom na svijet – praktično-teološkim, socijalno-etičkim, povijesnim, kulturno-estetskim, političkim.

Takav Markušić, smatra Lovrenović, prirodno iskoračuje i u svjetovnu sferu, i među ljude najrazličitijih profila, pripadnosti, svjetonazora, zanimanja, a da to ne stvara napuknuće u njegovom svećeničkom, redovničkom i vjerničkom habitusu. S takvim idejama i stavovima, s takvim profilom i djelovanjem, ostavio je ovaj neobični fratar primjer i baštinu koja ima živu moć da čovjeka misaono zaokuplja i etički obavezuje, bio on vjernik, ne bio, pripada li ovome ili onome narodu, ili ne pripada nijednome, nego pripada ljudstvu koje s nemirom, i s nemirenjem, gleda na svijet i na život ljudski".

"Ratne zabilješke" su objavili Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu i izdavačka kuća "Synopsis" (Sarajevo-Zagreb).
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...