{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ratišta" Nebojše Šerića Šobe u New Yorku

S
22.4.2010. u 16:01
0
1
"Ratišta" Nebojše Šerića Šobe u New Yorku
0
"Ratišta" Nebojše Šerića Šobe u New Yorku
Alamo
Poznati sarajevski umjetnik Nebojša Šerić Šoba koji već duži niz godina boravi u New Yorku predstavio se i američkoj publici izložbom fotografija pod nazivom "Battlefields" (Ratišta). Izložba je otvorena u Dumbo Arts Centeru u New Yorku.
Rat u Bosni i Hercegovini Šerića je osnažio na neki poseban način iako ga sjećanja na opsadu i danas more, te se uvijek preplaši kada začuje zvuk aviona.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini Šerić se počeo interesovati i za konflikte u drugim zemljama. Fotografije koje je predstavio na izložbi načinio je na ratištima kao što su Galipolje, Normandija, Brooklin, Getisburg, ali na brojnim drugim historijskim ratištima.

Na izložbi je, također, predstavio i fotografije Sarajeva.

"Sve što činim je samo propratni šok koji je uslijedio nakon zemljotresa u mom životu", kazao je Šoba za New York Times.

Njegove fotografije koje su prikazane na izložbi prikazuju kako danas izgledaju neka ratišta. Naprimjer u Verdunu, na mjestu gdje se vodila jedna od najdužih i najznačajnijih bitaka u Prvom svjetskom ratu sada je livada na kojoj se nalazi i reklama za McDonald's, dok je Waterloo polje zasađeno krompirima, a grad Gernika podsjeća na urbani park.

Šoba je fotografisao i prugu u Auschwitzu koja sada prolazi kroz zelena polja, kao i Alamo u San Antoniju.

"Mislim da bi ta mjesta trebala biti sveta, a ne da ljudi trčkaraju okolo sa sladoledima. No, s druge strane pomislim zašto ne?", kazao je Šoba za New York Times.

Njegova izložba bit će otvorena do 25. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: