{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Raskoš Persepolisa" otvorio 10. Reviju arheološkog filma

13.10.2015. u 15:50
2
0
"Raskoš Persepolisa" otvorio 10. Reviju arheološkog filma
2
Iranskim filmom "Raskoš Persepolisa" sinoć je u Banjoj Luci počela jubilarna 10. Revija arheološkog filma koja će trajati do 19. oktobra, a svaku večer će biti prikazana četiri zanimljive i edukativne filmske priče o istraživanjima i zaštiti arheološke, ali i ukupne svjetske baštine.


Prema riječima višeg kustosa arheologa Muzeja Republike Srpske Gorana Simonovića, iranski film koji koji opisuje drevnu prijestolnicu Persepolis iz vremena Darija I, ali govori i o historiji iranskog naroda i bogatom kulturnom nasljeđu, otvorio je ovogodišnju Reviju i privukao brojne posjetitelje koje privlače stare civilizacije.

Na Reviji će biti prikazano čak osam filmova iz Italije, tri filma iz Njemačke, te po jedan iz Poljske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Posjetioci će za četiri dana, koliko traje Revija, biti u prilici da se upoznaju sa planinskom Alpskom regijom, lukom Lipari, Genezom - morgantinskom boginjom, ženama u Pompejima, rimskim pozorištem u Aosti, Histrima u Istri, ali i sa najstarijim točkom sa osovinom otkrivenim u Ljubljanskoj močvari.

"Riječ je o dokumentarnim, nekomercijalnim filmskim ostvarenjima koja na atraktivan način ilustruju priče o istraživanjima poznatih arheoloških lokaliteta sa svih meridijana svijeta, te širokoj publici približavaju ovu naučnu tematiku", pojašnjava Simonović i dodaje da će Reviju arheološkog film, zatvoriti film iz Njemačke "Velika igra. Arheologija i politika", koja govori o odnosu arheologije i politike i to krajem 19. i 20. vijeka na prostoru Bliskog i Srednjeg istoka.

Većina filmova je prikazivana na evropskim festivalima.

Namjera Muzeja Republike Srpske je da Banjalučanima i njihovim gostima ponudi zanimljive i edukativne filmske priče o istraživanjima i zaštiti arheološke svjetske kulturne baštine, te da se pažnja javnosti usmjeri na značaj arheološkog naslijeđa i misiju institucija koje se bave zaštitom kulturne baštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: