Fondacija Katrin Cartlidge
0

Rampling dodijelila nagradu egipatskoj rediteljici Lotfy

Sarajevo-x.com
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Glumci slovenačkog filma "Izlet" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Glumica Charlotte Rampling, ovogodišnja kustosica Fondacije Katrin Cartlidge, dodijelila je u četvrtak nagradu egipatskoj spisateljici i rediteljici Hali Lotfy.

Uoči svečane dodjele, na crvenom tepihu bila je ekipa slovenačkog filma "Izlet" koji je posljednji u takmičarskom programu 17. Sarajevo film festivala. Uz ekipu filma, u kojoj je najviše pažnje privukla mlada Nina Rakovec, na crvenom tepihu pojavio se i stari prijatelj Sarajeva i sarajevskog filmskog festivala, reditelj Terry George.

Najveće ovacije ipak je dobila Charlotte Rampling koja je publici odgovorila srdačnim pozdravom, a tu je ponovo bio i Michael Fassbender koji je prošao u svom stilu.

Nagrada Katrin Cartlidge dodjeljuje se za novi glas kinematografije u kojem se odražava integritet duha nezavisnog filma. Na ceremoniji dodjele Rampling je kazala kako je Lotfy zasluženo dobila nagradu.

"Pokojna Cartlidge uvijek je izražavala podršku nezavisnom filmu i autorima koji na originalan način predstavljaju svoje vizije", podsjetila je Rampling.

Prisutnima se obratio i direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je kazao da je prekratki život Catherine Cartlidge inspiracija mladim filmskim radnicima širom svijeta.

"Najbolja potvrda značaja rada ove fondacije jeste i novi sjajni film ranijeg dobitnika ove nagrade Caryja Fukunage, 'Jane Eyre' prikazan u Otvorenom kinu Metalac", kazao je Purivatra.