Kultura
25

Ramazanski koncert za kraj umjetničke sezone Sarajevske filharmonije

FENA
Sarajevski filharmoničari ove sezone imaju mnogo razloga da ne kriju zadovoljstvo. Sezona je bila izuzetno uspješna, sarajevska publika je imala priliku vidjeti vrhunske soliste i dirigente, a posjeta koncertima filharmonije srušila je sve rekorde.
Osim toga, kako se navodi u saopćenju Sarajevske filharmonije, u ovoj godini u kojoj filharmonija obilježava 90 godina od osnivanja, prvi put se može pohvaliti instrumentima u svom vlasništvu.

Sarajevska filharmonija sezonu 2012/13 zatvarit će tradicionalnim Ramazanskim koncertom koji se organizira već osamnaesti put.

"Koliko god bilo teško pronaći program koji će zadovoljiti formu i kriterije za ovakav koncert, to Sarajevskoj filharmoniji u posljednjih par godina polazi za rukom, te smo imali priliku slušati cjelovita orkestarska djela inspirisana islamskom duhovnošću i kulturom", ističe se u saopćenju.

Za ovaj XVIII koncert filharmoničari će izvesti "Simfoniju Ilahiju" mladog i već afirmisanog turskog kompozitora Oguzhana Balcia.

Izuzetan način na koji tradicionalnu muziku predstavlja u simfonijskoj formi čini Balcia jednim od eksponenata turske kulture danas.

"Simfonija koju će publika imati priliku čuti je satkana sufijskim stihovima u kojima je muzika samo platforma za njihov put prema univerzumu", kazala je direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović.

U subotu, 6. jula u Narodnom pozorištu Sarajevo publika će imati priliku čuti i sopranisticu Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ademu Pljevljak Krehić, prvaka državne opere u Ankari tenora Şenol Talinlija, te basa Ardu Aydogana predvodnika istanbulske kulturne scene.

Osim solista zvuk Sarajevske filharmonije će upotpuniti i Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

U foajeu Narodnog pozorišta, za posjetioce koncerta, JU Muzej Sarajeva i Sarajevska filharmonija će prirediti izložbu "Svjedočenje ljepote" bh. umjetnice Melihe Teparić čiji se interesi kreću u cilju očuvanja tradicije i širenja samosvijesti bh. kulturnog identiteta kroz umjetnost i kulturu, njegujući umjetnički izraz tradicionalnog kaligrafskog izraza.

Ovogodišnji koncert se održava u saradnji s Uredom savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.