Ispred BBI centra u Sarajevu
5

Ramazanski festival knjige počinje 9. augusta

Anadolija
Prvi Ramazanski festival knjige održat će se u u Sarajevu od 9. do 18. augusta, na platou ispred BBI Centra.

Pored prodajnog, Festival će imati multidimenzionalni kulturološki karakter.

Organizator Ramazanskog festivala knjige je izdavačka kuća "Connectum", a za agenciju Anadolija direktor "Connectuma" Ajet Arifi izjavio je kako je cilj da se Festival održava svake godine u zadnjih deset dana ramazana.

"Glavna tendencija Ramazanskog festivala knjige je darivanje građana, koje osmišljavaju, organiziraju i realiziraju bh. izdavači. Uz prodajnu izložbu knjiga bh. izdavača i knjižara, planirani su još mnogobrojni kulturni sadržaji prvenstveno vezani za ramazansku i bajramsku tradiciju u našoj zemlji i to onu u kojoj su oduvijek učestvovali i još uvijek učestvuju svi bh. građani", naglasio je Arifi.

Tokom Festivala bit će organizirano javno prikupljanje knjiga koje će biti darovane bibliotekama širom BiH.

Direktor "Connectuma" najavljuje održavanje javnih razgovora sa piscima i drugim društveno vrijednim ličnostima, muzičke performanse, koncerte, izložbe slika, fotografija i levhi, a specifičnost Ramazanskog festivala je što će se svaki dan posjetiteljima podijeliti između 500 i hiljadu somuna. U duhu tradicije, zadnji dan Festivala bit će organizirana podjela domaće halve.

Obaveza svakog izlagača je da, za darovanje slabostojećih biblioteka u BiH, besplatno ustupi knjige (prvenstveno vlastita izdanja) u maloprodajnoj vrijednosti od najmanje 200 KM. Za istu namjenu i posjetitelji će moći kupljenu knjigu ubaciti u veliku prozirnu kutiju koja će biti izložena cijelo vrijeme trajanja 1. Ramazanskog festivala knjige.