Otvoren do 23. juna
28

Ramazanski festival knjige i ove godine u znaku solidarnosti sa slabostojećim bibliotekama

Piše: Se. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na platou ispred BBI centra u Sarajevu počeo je Ramazanski festival knjige na kojem se već tradicionalno okupljaju isključivo bh. izdavači, a ove godine ih ima ukupno šesnaest.

Ovo je šesti Ramazanski festival knjige koji svake godine okuplja brojne posjetitelje iz Sarajeva i šire, a na štandovima se, pored vjerske, može naći domaća i svjetska literatura iz svih oblasti.

Organizator Festivala je Izdavačka kuća Connectum i, kao i prethodnih godina, Festival se održava u duhu darivanja, što znači da je obaveza svake izdavačke kuće poklanjanje knjiga u vrijednosti od 200 KM za popunjavanje fonda slabostojećih biblioteka.

Ove godine to je Gradska biblioteka Gornji Vakuf-Uskoplje koja je uništena u ratu, a do prije dvije godine bila je smještena u lokalnoj osnovnoj školi. Ova akcija pomoći će biblioteci da značajno obogati svoj fond. I građani mogu učestvovati u ovoj dobrotvornoj akciji, tako što će knjigu kupljenu na jednom od štandova ubaciti u specijalnu kutiju.

Izlagači kažu da posjetilaca ima, ali ih očekuju mnogo više u hladnijim poslijepodnevnim i večernjim satima.

Direktor IK Connectum Ajet Arifi kaže da je osnovna namjera koja stoji iza Festivala da se promoviše knjiga u mjesecu u kojem je, prema vjerovanju muslimana, počelo objavljivanje Kur'ana, svete knjige muslimana.

Biblioner, Dobra Knjiga, Connectum, Libris, Nostalgija, VBZ, Šahinpašić i Karađoz group neke su od 16 izdavačkih kuća koje učestvuju na ovogodišnjem festivalu.

Novi naslovi predstavljeni na Festivalu

Neki naslovi su predstavljeni prvi put na ovom festivalu. To su izdanja IK Šahinpašić: "Begovica" Nure Bazdulj-Hubijar, "Nijednom nogom u grobu" ispovijest Hendrika Groena, "Daidža i haustorske priče" Nadana Filipovića te "Liderstvo, teorija i praksa" Selme Cikotića.

"Jedan čovjek stremi ka vrhu" njemačkog pisca Hansa Fallade i "Historija sedam ubistava" Marlona Jamesa novi su naslovi IK Buybook koji se prvi put izlažu.

Radost i za najmlađe

Mensura Pišmo iz Connectuma kaže da se najbolje prodaje dječija literatura.

Zbog toga je i postavljen najveći štand namijenjen djeci - Mala akademija "Connectum kids", gdje se organizuju radionice, mini pripreme za prvi razred, uz obilje knjiga, slikovnica, pomagala i didaktičkog materijala.

Festival je otvoren do 23. juna, a možete ga posjetiti svaki dan do 22 sata.