Potrebno još 600 knjiga
2

Ramazanski festival: Darujte knjige Zvorniku

Anadolija
Sutra završava Prvi ramazanski festival knjige koji se posljednjih deset dana svetog muslimanskog mjeseca održava u Sarajevu.

Glavni festivalski moto jeste darivanje knjiga za biblioteke u BiH, koje imaju slabiji knjižni fond. Prema odluci posebne komisije, knjige će se ove godine darivati biblioteci u Zvorniku.

"Uz pomoć izdavača, ali i građana, tokom šest festivalskih dana prikupljeno je oko 400 naslova za biblioteku u Zvorniku", izjavio je za agenciju Anadolija (AA) direktor Izdavačke kuće Connectum Ajet Arifi.

Arifi je izrazio nadu da će se posljednjih dana Festivala akciji pod sloganom "Kupi knjigu - jednu sebi, jednu Zvorniku" odazvati veći broj građana koji će pomoći pri prikupljanju preostalih 600 knjiga za biblioteku u tom gradu.

Razlog jedne ovakve akcije je što prema zakonima u Republici Srpskoj biblioteka može djelovati samo ako u svom fundusu ima 5.000 bibliotekarskih jedinica. Zvorničkoj biblioteci nedostaje oko 1.000 naslova da bi mogla biti dostupna korisnicima.

"Neka ovo bude bajramluk naših cijenjenih građana za Zvornik", istakao je Arifi koji se ovom prilikom djelomično poslužio i naslovom drame poznatog autora Abdulaha Sidrana, te dodao: "U Zvorniku sam ostavio knjigu svoju".

Što se tiče samog Festivala, izdavači i izlagača su zadovoljni.

Haris Hodžić, jedan od prodavača kaže da su, od turskih autora, najviše pažnje privukle knjige poznate spisateljice Ajše Kulin.

Međutim, od naših knjiga najprodavanija je autobiografsko djelo Abdulaha Sindrama "Otkup sirove kože".

U toku Festivala upriličeni su susreti s piscima, izvođeni muzički performansi, održavani koncerti, izložbe slika, fotografija i levhi... Specifičnost Ramazanskog festivala je što se svaki dan posjetiteljima podijeli između 500 i hiljadu somuna.

U duhu bošnjačke tradicije, zadnji dan Festivala bit će organizirana podjela domaće halve.