Nakon deset godina
0

Rafaelova "Madonna" vraća se kao nova

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedno od remek-djela talijanske renesanse, Rafaelova "Madonna del cardellino" (Bogorodica s češljugarom) bit će vraćena u galeriju u Fiorentini i to nakon restauracije koja je trajala čak deset godina.

Boje na slici koja prikazuje Djevicu Mariju okruženu djecom - Isusom Kristom i Ivanom Krstiteljem, s vremenom su izblijedile, saopštili su iz galerije Uffizi, a prenosi AFP. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja je uključivala X-zrake, ultraljubičastu svjetlost i drugo, stručnjaci su slici uspjeli vratiti originalne boje.

Sliku će zainteresovani moći pogledati do 1. marta naredne godine u Palazzo Medici Riccardi u Fiorentini, prije nego bude vraćena svom dugogodišnjem domu, galeriji Uffizi.

"Madonnu" je slikarski genije Raffaello Sanzio naslikao 1506. godine, kao vjenčani poklon jednom trgovcu iz Fiorentine. Međutim, 1547. kuća trgovca se srušila, a slika raspala na 17 dijelova. Tadašnjim metodama restaurirana je i prodana 1639. Prvi put se na izložbi pojavila 1704. godine.

Sadašnjim restauratorima slika je donijela mnogo glavobolja. Samo na njenom ispitivanju proveli su pune dvije godine, pokušavajući pronaći najbolji način da je obnove, a da original ne bude ozbiljno oštećen. Ranije restauracije podrazumijevale su premazivanje pukotina bojom, te je i ona morala biti uklonjena.