Radovi Rikarda Druškića u Berlinu

Klix.ba
6.12.2017. u 09:31
202
5
Radovi Rikarda Druškića u Berlinu
202
Radovi Rikarda Druškića u Berlinu
U berlinskoj galeriji Maineuvre protekle sedmice otvorena je izložba sarajevskog umjetnika Rikarda Druškića. Izložba Digginside kolekcija je 35 Druškićevih radova, od kojih su 13 akrili na platnu i 22 digitalna printa, uključujući i najpoznatije radove Madness Continues i The Beginning.
Prva međunarodna samostalna izložba Rikarda Druškića će narednih četrdeset i pet dana biti postavljena u Galeriji Maineuvre.

Zoran Stevanović, kustos izložbe, kazao je kako odrastanje u poslijeratnom Sarajevu očigledno nije omelo Druškićevu dječačku zaigranost jer u svojim radovima uspijeva da se odvoji od već očekivanih, često korištenih klišea na koje smo navikli s Balkana."Fascinantno je da takav mladi umjetnik ima sposobnost da bude eklektičan, da bez ikakvog napora nađe svoje mjesto između infantilnog svijeta Paula Kleea i nepodnošljivog bola Picassove Guernice, između ulične umjetnosti i platna, i jednostavno ga pretvori u digitalnu umjetnost," kazao je Stevanović naglasivši da su baš ovom izložbom željeli započeti predstavljanje mladih umjetnika s Balkana u Berlinu.Tokom posjete Berlinu Rikardo Druškić će oslikati i mural na lokaciji u centru grada.

"Ovo je moja prva samostalna izložba izvan Bosne i Hercegovine i jako mi je drago što je to baš u Berlinu jer moj rad je inspirisan berlinskom muzičkom scenom. Osjećam da moj rad pripada ovom gradu", kazao je Druškić o svojoj posjeti Njemačkoj.Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za radove koji se baziraju na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja. Dio opusa čine i murali, te ulja na platnu. Samostalno je izlagao u Sarajevu i Mostaru, a u sklopu grupnih izložbi izlagao je u New Yorku, Miamiju, Los Angelesu i Tajvanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: