Kultura
0

Radovi na godišnjem održavanju Mosta Ars Aevi

Sarajevo-x.com
Hidrogradnja bez naknade izvršava radove na godišnjem održavanju Mosta Ars Aevi u 2005. godini, projekta jednog od vodećih svjetskih arhitekata Renza Piana, koji projektuje i Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu.

U četvrtak, 8. septembra počeli su godišnji radovi na održavanju Mosta Ars Aevi, projekta jednog od vodećih svjetskih arhitekata Renza Piana, na lokaciji Vilsonovog šetališta u centru Sarajeva. Hidrogradnja je preuzela na sebe izvršavanje neophodnih poslova održavanja bez naknade, u ulozi podržavaoca i sponzora Ars Aevi u 2005. godini. Za radove je na raspolaganje stavljena potpuna stručna i tehnička podrška.

Most Ars Aevi, kojeg je projektovao i u 2002. godine inaugurirao jedan od vodećih svjetskih arhitekta Renzo Piano, je prvi izgrađeni element novog Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu. Poznati arhitekta okupio je talijanske partnere koji su, u saradnji sa Renzo Piano Building Workshop, finansirali njegovu izgradnju. Most je 29. septembra 2002. godine stavljen na raspolaganje građanima Sarajeva i od tada ima veliku kulturološku i upotrebnu vrijednosti za naš grad.

Na pješačkom mostu Ars Aevi, koji je prema viziji Renza Piana sačinjen isključivo od drvenih greda i metalnih nosača, potrebno je godišnje izvršavati radove na održavanju. Ove godine taj zadatak je bez naknade na sebe preuzela Hidrogradnja koja će se pobrinuti da drvena gazišta budu impregnirana i prefarbana, ispolirani rukohvati, ofarbani nosivi stubovi i cinkovani oštećeni dijelovi ograde. Kraj radova predviđen je za 12. septembar, a za narednu godinu u planu je i obnova lameliranih drvenih nosača kao i potpuno prefarbavanje sajli.

Renzo Piano, jedan od najpoznatijih i najtraženijih arhitekata današnjice, besplatno projektuje sarajevski Muzej Ars Aevi, koji bi trebao biti izgrađen na terenu u neposrednoj blizini Mosta. Predviđeno je da se promocija njegovog projekta i potpisivanje protokola o prvim investicijama za njegovu izgradnju ostvari u Sarajevu u predstojećim mjesecima ove godine.