Kultura
0

Radovi banjalučkog slikara Gorana Jankovića u Rimu

FENA
Izložba slika Danteros banjalučkog slikara Gorana Jankovića je u srijedu navečer svečano otvorena u Galeriji Primaticcio u sjedištu Društva Dante Alighieri u Palazzo Firenze u centru Rima.

Ovo je bila peta izložba radova iz ciklusa Danteros posvećenog prisustvu Erosa u Božanstvenoj komediji.

Slike iz ciklusa Danteros su predstavljene italijanskoj publici u Rimu na poziv predsjednika Društva Dante Alighieri, ambasadora Bruna Bottaia povodom obilježavanja 150 godina osnivanja italijanske države, a pod pokroviteljstvom ambasadora BiH u Italiji Branka Kesića.

Društvo Dante Alighieri osnovano 1889. godine u svrhu njegovanja i promoviranja italijanske kulture i jezika, danas obuhvata više od 500 organizacija širom svijeta.

Izložbi je prisustvovao diplomatski kor, a na otvaranju izložbe, pored ambasadora Bottaia i Kesića, govorili su i dr. Alessandro Massi, sekretar Društva Dante Alighieri i prof. Carmelo Calo Carducci iz Barija.

"Dante Alighieri i njegovo djelo Božanstvena komedija su poznati širom svijeta. Ova izložba je potvrda njegove univerzalne vrijednosti”, rekao je predsjednik Društva Dante Alighieri, ambasador Bruno Bottai.

Izložba slika Danteros je na najbolji mogući način predstavlja most kuture između dvije zemlje u cilju promoviranja univerzalnih vrijednosti sadržanih u Danteovoj Božanstvenoj komediji.

Ambasador BiH u Italiji Branko Kesić je ustvrdio kako je ova izložba potvrda da vrhunska kultura nema granica.

Izložba Danteros na kojoj je italijanskoj publici predstavljeno dvadeset djela iz opusa Danteros bit će otvorena u Rimu do 24. juna, u sklopu svečanosti obilježavanja jubileja italijanske države.