|

Radovi 12 vizuelnih umjetnika/ca iz Sarajeva i Ciriha na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH

Radovi 12 vizuelnih umjetnika/ca iz Sarajeva i Ciriha na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH
21
Klix.ba
29.8.2017. u 13:37
1
komentara
21

dijeljenja
1/8 Baltensperger + Siepert
2/8 Adela Jušić
3/8 Anita Hahn
4/8 Bojan Stojčić
5/8 Chiara Fiorini/Dominique Starck
6/8 Heidi Hahn
7/8 Jim Marshall
8/8 Lana Čmajčanin
U Umjetničkog galeriji Bosne i Hercegovine 31. augusta bit će otvorena izložba "Sarajevo–Zürich: Unlimited" na kojoj će biti predstavljeni radovi dvanaest vizualnih umjetnika i umjetnica iz Sarajeva i Ciriha.
Izložba je nastala kroz saradnju Udruženja TransAlpin-Art iz Ciriha i Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva koja će nakon predstavljanja u Kunstraum Walcheturmu u Cirihu, bit će predstavljena i u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba tematizira geopolitiku neograničenog koja povezuje nespojive prostore u kojima se paralelno dešavaju različite stvarnosti.

"U ovom slučaju, radi se o Sarajevu i Cirihu. Kako je moguć otvoren i emancipovan način razmišljanja i djelovanja u sadašnjosti? Kako, na demokratski način, poštovati suprotstavljena mišljenja? U mikrokosmosu, izložba 'Sarajevo–Zurich: Unlimited' demonstrira odgovore na postavljena pitanja. Odabirući iz mnoštva dostupnih informacija, iskustava i ideja ukorijenjenih u kolektivno sjećanje, umjetnici iz Ciriha su zauzeli različite perspektive spram onoga što se njima činilo indikativnim i karakterističnim. Baveći se poznatim i nepoznatim, stranim i bliskim, proizveli su djela koja su više od čiste dokumentacije poznatih ideja ili odraza vlastitih društvenih normi, čežnji i strahova. Kreativni proces pretvara nove slike u stvarnost. Ovim slikama su suprotstavljena djela umjetnika iz Sarajeva. Njihov pogled na grad, državu i ljude obojen je vlastitom prošlošću, sadašnjošću i mogućom budućnošću, i evropskom percepcijom grada, države i ljudi. Predstavljena djela koriste različite strategije istraživanja rubnog prostora, zamišljenih i dodijeljenih geopolitičkih granica, u čijim okvirima se naizmjenično vode ratovi", saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Svoje radove će izložiti: Lana Čmajčanin, Jusuf Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Adela Jušić, Jim Marshall, Bojan Stojčić, Baltensperger + Siepert, Ursula Baur, Chiara Fiorini/Dominique Starck, Anita Hahn, Heidi Hahn i Christoph Zihlmann.

Izložba će biti otvorena do 23. septembra.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...