Bit će prikazano 76 filmova
22

Radionicom filma otvoren XIV bh. festival filma djece i omladine

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Muzeju grada Zenice večeras je u okviru programa XIV bh. festivala filma djece i omladine "Zenica 2012" održana radionica filma i montaže čiji je predavač bio mr. sci. Miroljub Mijatović.

Radionica koja je večeras prezentovana mladim Zeničanima predstavljala je i zvanični početak dvodnevnoga festivala filma djece i omladine koji u svom takmičarskom djelu ima 76 filmova, koji su svrstani u pet kategorija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Muhamed Suljić, predsjednik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih BiH, ali i član odbora ovog festivala, istakao je da ovaj festival ima više ciljeva u samom odgoju i izgradnji ličnosti svakog djeteta.

"Cilj je afirmacija grada, da aktiviramo i grad, drugi cilj koji stavljamo pred sebe je da stvorimo bit stvaralaštva kod mladih i da izgradimo tu njihovu osobinu kreativnosti, a u godini dana dok spremaju svoje filmove, njihovi mentori usmjeravaju ih na onaj pravac za koji smatraju da najviše odgovara nekom pojedincu.", kazao je Suljić.

U Multiplex Ekranu Zenica sutra će biti predstavljeni filmovi koji su odabrani za uži izbor takmičenja, a bit će nagrađivani u pet žanrova, a to su: igrani, dokumentarni, crtani i eksperimentalni film, te kategorija sport.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mijatović je sve prisutne upoznao sa historijom filma dok su kamermani i montažeri podijelili svoje dugogodišnje iskustvo sa mladim Zeničanima, te ih upoznali sa samom montažom i snimanjem filmova.

Festival se u Zenici održava već posljednjih 14 godina, a do sada je u takmičenju učestvovalo preko 800 filmova.