Premijera "Terapije"
79

Radiodrama nakon pet godina ponovo u programu BH Radija 1

Piše: M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon skoro pet godina pauze, u program BH Radija 1 vraća se najreprezentativnija radijska forma – radiodrama. Riječ je o radiodrami "Terapija" koja je nastala prema istoimenom tekstu mladog dramskog pisca Mirze Skenderagića koji potpisuje i režiju.

Naslovne uloge su pripale Semiru Kriviću i Mirzi Dervišiću, ton majstor je Dženita Fakić, a urednik cjelokupnog projekta je Miralem Ovčina.

"Terapija" je klasična duo drama s likovima psihijatra i pacijenta, koja se bavi pitanjem osvete. Njena radnja je smještena u psihijatrijsku ordinaciju, u kojoj jedan psihijatar i jedan pacijent sravnjavaju račune iz stravične ratne prošlosti.

"Psihijatrijska ordinacija. Jedan sto i dvije stolice. Jedan kasetofon. Jedan psihijatar i jedan pacijent. Dva mučitelja i dvije žrtve. Jedna terapija", kaže Mirza Skenderagić opisujući "Terapiju" te dodaje kako se ona bavi pitanjem osvete i prezentira koliko je zapravo osveti teško odoljeti, a istovremeno dokazuje da svi ljudi ne uživaju u činjenju zla, jer ono nekome pristaje, a nekome ne.

On naglašava kako je ovo jedno od njegovih najzanimljivijih kreativnih iskustava u karijeri, s obzirom na to da je, kako kaže, beskonačni svijet radija i sve njegove skrivene odaje raznih zvukova upoznavao na vlastitom tekstu.

"Moram kazati da sam za to imao dobre uvjete i podršku, od direktorice Pejke Medić, koja je prepoznala važnost ovog projekta, cjelokupnog tehničkog tima, ton majstora Dženite Fakić i mentora Miralema Ovčine, s kojim svakim novim slušanjem naučite nešto novo, otkrijete neki novi zvuk koji prije niste spoznali. Ne postoji zvuk niti scena koju on ne može učiniti boljom i primamljivijom za uho. Imati takvog stručnjaka iz radiofonije u Dramskom programu BH Radija 1 je velika stvar za BiH i na to moramo biti ponosni. Tu su i glumci Semir i Mirza, kojima sam posebno zahvalan zbog posvećenosti u izvedbi, a koji su u ovom najtežem prostoru za igru, gdje se svaka greška osjeti, dokazali da mogu uvjerljivo odigrati vrlo teška i komplicirana psihološka stanja", tvrdi Skenderagić.

Urednik Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralem Ovčina kaže da je ova redakcija još od svog nastanka poticala i promovirala domaće radiofonsko stvaralaštvo.

"Taj proces je imao svoje dobre i loše periode. Zahvaljujući entuzijazmu pisaca i radijskih profesionalaca ova produkcija je tekla kontinuirano, ako izuzmemo 1992. i 1993. godinu, od 1948. do danas. O tome svjedoči više od 10.000 radiofonskih djela koja i po brojnosti i po kvalitetu predstavljaju svojevrsni nacionalni fonoarhiv. Premijerno emitiranje radiodrame 'Terapija' Mirze Skenderagića nastavlja ovu tradiciju, ne samo tako što objedinjuje sve vrijednosti naše produkcije, već je i svojevrsno obećanje da se radiodrama i u ovom vremenu može revitalizirati tako što će novi spisateljski senzibilitet u ovoj formi prepoznati autentičan prostor za umjetničko istraživanje. Autor i reditelj radiodrame je uspio od teksta pisanog za teatar napraviti vrlo sugestivnu partituru za radiofonsko izvođenje i čini mi se da je tek u ovoj formi, a suočena s minimalizmom radiofonskih izražajnih sredstava, ona dobila pravu psihološku dubinu i istinitost", kazao je Ovčina.