Kultura
88

Rade Aleksić: Sarajlije najbolje osjećaju poruku Srđanovog čina

Piše: A. Dž.
Film "Krugovi" srbijanskog reditelja Srdana Golubovića večeras je imao svoju sarajevsku premijeru u otvorenom kinu Metalac.
Rade Aleksić i Srdan Golubović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rade Aleksić i Srdan Golubović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Baziran na istinitoj priči o herojskom činu Trebinjca Srđana Aleksića kojeg su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske, samo zato što je branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića, ovaj potresni film nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

To i jeste bio cilj reditelja Golubovića, da potakne emocije koje je i sam osjetio kada je čuo za događaj koji se odigrao 1993. godine.

"Mislim da je to veoma važna priča za sve nas na ovom prostoru. Lično sam osjetio da je za mene veoma važno da se bavim vremenom u kome sam živio i da zatvorim kutiju tih 90-ih i da ih ostavim iza sebe", rekao je Golubović prije premijere u Sarajevu priznavši da ima veliku tremu te da je sretan što je u Sarajevu.

"Ja sam vezan za Sarajevo Film Festival jer ga rade moji prijatelji, a i film je nastao kao projekt CineLinka i za mene je ovo jedno od najvažnijih mjesta, a posebno zato što je moj otac rođeni Sarajlija", kazao je srbijanski reditelj.

S ekipom filma u Sarajevu je i Srđanov otac Rade Aleksić, koji je istakao da mu je drago što "Krugovi" postoje.

"Moja želja i moja pažnja su usmjerene ka tome da ova priča potakne ljude na dobrotu, na ljepotu, na smirenost. Film je taj koji će pomoći u tome. Drago mi je što se film konačno prikazuje u Sarajevu, gradu kojem je potreban jedan melem na ranu, a pogotovo običnim ljudima koji su preživjeli sve te strahote i koji najbolje osjećaju poruku ovoga filma i poruku Srđanove smrti", izjavio je Aleksić.

On je ispričao da je u procesu nastanka filma Golubović imao bojazan da li će na filmsko platno moći vjerodstojno prenijeti ono što je Srđan uradio. No, kako ocjenjuje Aleksić, u tome je u potpunosti uspio.