London
0

Rad Andreja Đerkovića na izložbi "What is White?"

Sarajevo-x.com
U utorak, 09. septembra 2008. godine u Ada Street Gallery u Londonu, biti će otvorena izložba “What is White?" u organizaciji kolektiva Terminal00 (London) u sklopu koje će biti postavljen i rad Andreja Ðerkovića “Missing” koji je selektovan na osnovu međunarodnog natječaja.

Rad “Missing” čiji je kustos Beral Madra (Istanbul), govori o nestalima u srebreničkoj tragediji. Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih nema, sa našim osjećajem dodira kroz jedinu želju srebreničkih žena, a to je da nađu njihove najmilije tj. da ih pokopaju na dostojanstven način i time da dodirnu njihove mezare, da dodirnu njih same.

Također, želja je da se ova naša tragedija gleda kao nešto čisto, nevino, što nalazimo u bijeloj boji koja označava čistoću, tako da su stranice sa imenima totalno bijele i čiste. Rad je premijerno postavljen u Gradskoj Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu 2004.godine, te u Den Haag, Rijeka, Toulouse, Bern, Zagreb, Dubrovnik, Banja Luka, Stuttgart, Split, Rijeka, Goli otok i Istanbul gdje je uvrštena u kolekciju ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Rad je također predstavljen u sklopu izložbe "8732 Nisu došli“ koja je dobila "Nagradu Ivo Kalina" za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Odmah nakon postavke u Londonu, u oktobru 2008. rad će biti postavljen u Galeriji "Collegium artisticum" u povodu prezentacije Istanbulskog nuklesa za kolekciju ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti u Sarajevu.