{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Queer Sarajevo Festival

S
12.8.2008. u 16:28
0
121
Queer Sarajevo Festival
0
Queer Sarajevo Festival
Prvi Queer Sarajevo Festival koji će se održati od 24. do 28. septembra 2008. godine predstaviće istoriju i savremene tendencije lezbejskog, gej, trans i queer pokreta u zemljama bivše Jugoslavije.
Na Festivalu će se govoriti o motivacijama, inspiracijama, strahovima, izazovima, pobjedama, te razočarenjima iz aktivističkih i ličnih perspektiva.

Na javnoj prezentaciji, koja će biti održana drugog dana Festivala, u četvrtak, 25.09. publici će se predstaviti gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Kosova, koji su inicirali ili osnovali prve gej i lezbejske inicijative i organizacije u svojim zemljama.

O tome kakvi su bili ti počeci, o odnosu bivšeg jugoslovenskog drustva i države spram homoseksualnosti, vezom između gej i lezbejskog aktivizma, te feminističkog i mirovnog pokreta na našim prostorima govoriće Lepa Mlađenović, Igbale Rugova, Tatjana Grajt …

Na Festivalu će se pojaviti i predstavnici današnjih organizacija i grupa- Queer Beograd Kolektiva, Queer Zagreba i Trans grupe samopodrske, kao I LGBT Gayten.

Nakon diskusije slijedi projekcija regionalnih dokumentarnih filmova o Paradama ponosa u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, prvom Queer Beogradu, te premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Bura u Ljubljani, rediteljke Dane Budisavljević, o koncertu prvog lezbijskog benda BURA u Ljubljani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: