Otvaranje u srijedu
0

Queer Festival u borbi za ljudska prava

FENA
Prvi Queer Sarajevo festival bit će održan od 24. do 28. septembra i ponudit će niz interesantnih kulturnih zbivanja.

Na pres-konferenciji o programu Festivala govorili su aktivistice Udruženja Queer Svetlana Đurković, Slobodanka Dakić, predstavnik Ambasde Holandije u BiH Erik Litfer.

Termin Queer se koristi da se jednom riječju opiše homoseksualna, biseksualna, transrodna, transeksualna i interseksualna zajednica i heteroseksualne osobe koje žive svoj život ili sebe vide van uobičajenih patrijarhalnih normi. Ovaj termin se koristi i kada se govori o konstatnom odstupanju i prevazilaženju (nametnutih) društvenih normi.

"Queer festival" bit će otvoren u srijedu na Akademiji likovnih umjetnosti izložbama fotografija portreta, autora Irfana Redžovića, izložbom skulptura "Metal" mlade autorice Alme Selimović te prezentacijom umjetničkih radova "Okreni Queer", a riječ je o radovima iz ex-Yu regije.

Narednog dana bit će održana tribina te filmska projekcija posvećena nastanku LGBT pokreta u bivšoj Jugoslaviji i učešće aktivistica iz regiona.

Tokom festivala bit će prikazano devet filmova, od kojih samo jedan, kako je istakla Đurković, nije dokumentarni.

"Riječ o životnim pričama koje imaju poruku, a ta poruka se odnosi na ljudska prava", rekla je Đurković, koja je istakla da Festival prije svega ima kulturno-umjetnički karakter.

Kada je riječ o prvom Queer festivalu Sarajevo Đurković njegov značaj vidi u tome da se ovaj festival može posmatrati kao sredstvo za promicanje ljudskih prava.

Slobodanka Dakić je govorila o mjerama osiguranja koje su organizatori bili prinuđeni provesti zbog prijetnji koje su dobijali.

Festival će kao što je zamišljeno biti otvorenog tipa, s tim da će se ipak pozivnice i akreditacije davati poznatim osobama, ali će također moći ući i oni koji su zaintersovani. Rečeno je da je ulaz na programe slobodan, ali da će svi posjetioci biti pregledani na ulazu.

Mjere predostrožnosti su provedene u dogovoru s policijom i zaštitarskom agencijom, a u svrhu zaštite učesnika. Inače kada je riječ o prijetnjama, aktivistice Udruženja Queer rekle su da će podnijeti prijavu protiv medija i pojedinaca čiji natpisi ili izjave su doveli do situacije u kojoj se organizatorima prijeti.

Također je rečeno i da su prijetnje dobijali mediji koji podržavaju Festival.

Kako je istakla Đurković manifestacija se tretira kao manifestacija visokog rizika.

Više o progranu Queer festivala može se naći na web stranici www.queer.ba/qsf.htm.