Umjetnička instalacija
0

"Putujući točak" i u Sarajevu

SRNA
Instalacija pod nazivom "Putujući točak", koju su izgradili umjetnici iz Esena, od 1. do 31. maja preći će put od ovog grada, preko Peći, Sarajeva i Tuzle do Istambula, a pri povratku iz Istambula do Esena obići će Beograd i Banjaluku.

Iz službe za informisanje grada Sarajeva saopšteno je da je danas u Sarajevu zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji razgovarao sa Rudijem Lofelzendom, koji je u Karitasu biskupije njemačkog grada Esena zadužen za odnose sa inostranstvom, o instalaciji i njenom putu.

"Instalacija pod nazivom 'Putujući točak' tokom maja obići će Esen, Peć i Istambul, tri grada koja su proglašena evropskim glavnim gradovima kulture 2010. godine", rekao je Lofelzend i dodao da će se "Putujući točak" 9. i 10. maja zaustaviti u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je izabrano, jer se namjerava kandidovati za evropski glavni grad kulture.

"Putujući točak" sa tri vjerska simbola: krstom, polumjesecom i Davidovom zvijezdom, predstavlja Abrahamov karavan ili Kulturnog anđela s obzirom da je Abraham praotac naroda i vjera, te simbol zajedništva i povezanosti između hrišćanstva, islama i judaizma.

Pozdravljajući ovu ideju, Kamočaji je istakao da će grad Sarajevo podržati ovaj projekat, koji potvrđuje da umjetnost ujedinjuje i povezuje ljude.