{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Putujući svećenik nepostojeće religije": Crni molitvenik Marka Tomaša u Zvonu

3.7.2015. u 20:50
6
4
"Putujući svećenik nepostojeće religije": Crni molitvenik Marka Tomaša u Zvonu
6
"Putujući svećenik nepostojeće religije": Crni molitvenik Marka Tomaša u Zvonu
U utorak, 7. jula u 21h, u sarajevskoj caffe galeriji Zvono će biti promovisana knjiga ''Crni molitvenik'' autora Marka Tomaša.
Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je šet samostalnih i tri skupne zbirke pjesama. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima i časopisima. Živio je i radio u Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina), te nagrade "Farah Tahirbegović" za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine 2015. godine.

Uz spominjanje pisca Marka Tomaša uvijek će stajati nomadstvo kao posljedica života djeteta vojnog lica, časopis Kolaps koji je osnovao sa grupom istomišljenika i jednom istomišljenicom u Mostaru, te knjižara Utopija u kojoj je svojevremeno u Splitu vodio i organizovao kulturne događaje.

Danas živi u Mostaru koji mu, sa svim svojim nesavršenostima, nekako i najbolje pristaje. Objavio je niz pjesničkih zbirki, jednu zbirku priča i knjigu o princu nogometa Ivici Osimu.

Nedavno je u izdanju zagrebačkog Algoritma i beogradskog LOM-a izašla nova knjiga Marka Tomaša ''Crni molitvenik'', a i ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacija Farah Tahirbegović, rijetke koja u BiH još uvijek ima dignitet.

Marko Tomaš je odličan pjesnik, pripovjedač i kolumnista koji s jednakim uspjehom može pisati o fudbalskim asovima, muzičkim idolima ili ljetnjoj melanholiji u iščekivanju čuda koje bi podrazumijevalo da postanemo bolji ljudi.

Rado će izbjeći razgovore o književnosti, tačnije o domaćoj književnoj sceni, ne želeći biti dijelom neproduktivnih polemika radije će predložiti razgovor na temu izgradnje striptiz bara u blizini nekog svetog mjesta. Uprkos nagradama i pohvalama od kritike i publike Tomaš sebe smatra običnim dripcem koji se pokušava provući kroz život glumeći putujućeg svećenika nepostojeće religije.
Još uvijek nije krenuo linijom manjeg otpora i za njega nezavisnost nema cijenu.

"Čovjeka ne određuju izbori koje je napravio, određuju ga šanse koje je propustio", napisao je jednom prilikom Marko Tomaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: