Kultura
20

Putujuće kino: Charlie Chaplin pod otvorenim nebom

Klix.ba
U sedam bh. gradova od 6. do 15. augusta bit će održane projekcije kultnog filma Charlieja Chaplina "Cirkus" i to na otvorenom.

Projekcije organizuju Festival "Pravo ljudski" i "Eloise" iz Francuske, u saradnji sa Cinebus i Helsinki Citizens Assembly, te lokalnim partnerima: Omladinski savjet Srebrenice, NVO "Most" Gradiška, "Zdravo da ste" Banja Luka, Omladinska organizacija "Centar" Mrkonjić Grad, Vijeće mladih Široki Brijeg i Omladinski klub "Pod istim suncem" Jablanica.

"U nastojanju da dočaramo magiju filma, 'Cirkus' Charlieja Chaplina posjetit će sedam bosanskohercegovačkih gradova projekcijama pod zvjezdanim nebom. Putujući kino karavan jedinstven je po tome sto će oživiti Chaplina sa 35mm filmske trake, na velikom 12-metarskom ekranu koje će građani i građanke zajedno sa putujućom ekipom filmskih entuzijasta, na svakoj stanici putujućeg kina, zajednički postavljati... Time će ovo nesvakidašnje, gotovo nostalgično iskustvo biti potpuno", stoji u obavještenju.

Film "Cirkus", neprikosnovenog umjetnika i ikone nijemog filma, nastao 1928. godine, melanholična je kombinacija komedije i tragedije. Chaplinov lik Skitnica pridružuje se cirkusu, postajući velika zvijezda. Zaljubljuje se u vlasnikovu pokćerku, koja bira drugoga. Kada cirkus ode, Skitnica ostaje sam...

Prije projekcije filma Cirkus i kratkog animiranog filma bit će upriličen program za djecu i one koji se tako osjećaju, uključujući i radionicu koja ce pružiti uvid u rad 35mm projektora. Svi zainteresirani će se moći uključiti u postavljanju filmskog projektora i zračnog platna, kao i u druge segmente pripreme same projekcije.

Projekcije će početi u Sarajevu, 06.08.2013.godine u 21.00 sat na lokaciji između Zemaljskog i Historijskog muzeja, a slijedit će Srebrenica (07.08.2013), Gradiška (09.08.2013), Banja Luka (11.08.2013), Mrkonjić Grad (12.08), Široki Brijeg (13.08.2013) i Jablanica (15.08.2013).

Sve projekcije su otvorene za javnost.